Едва ли има жена на този свят, която да не се е качвала на кантара с отчаяна въздишка и тихо примирение от цифрите, които злокобният уред ще покаже. И докато очаква "присъдата" не си е обещавала за N-ти път, че ще се откаже от любимата си паста с чаша вино.

И така до следващия път, когато след уморителния ден в офиса и малкото останало време за приготвяне на вечеря, не посегне отново към пакета с макарони.

Макар връзката между заседналия начин на живот, въглехидратите и покачването на теглото да е ясна за всички, много жени не свързват умората, главоболието и раздразнителността с консумацията на пшенични продукти.

Истината е, че има много пряка връзка между тях - глутенът. В днешно време твърде много от продуктите, които консумираме, съдържат прекалено количество глутен и това не остава без последствия за нашето тяло. Защото пренасищането може да предизвика редица здравословни проблеми, най-тежкият от които е цьолиакия - заболяването, при което има непоносимост към глутен, но и умора, възпалителни процеси, проблеми с кожата или червата.

Ето защо безглутеновата диета би имала цялостно благотворно въздействие върху организма ви. Тук обаче пак много от вас биха казали - но здравословното хранене е безвкусно, трябва да се откажа от всичките си любими храни, включително любимата ми паста.

Нищо подобно! Вече има хранителен продукт, който позволява на всички, които обичат паста, но спазват безглутенова диета, да приготвят вкусни и здравословни ястия по любимите си рецепти - безглутеновите макарони La Garone.

Те са отлична алтернатива на традиционната паста, защото се приготвят също толкова бързо и имат прекрасен вкус, но са произведени от подбрани бобови и зърнени култури като ориз, елда, киноа, царевица, просо, чиа, които не съдържат глутен. Нещо повече - някои от тези макарони са произведени от различни зърнени съставки, за да може пастата да получи разнообразен вкус и в същото време има добри качества.

Освен това наличието на фибри и протеини, съдържащи се в безглутеновите зърна като киноа, ориз и елда са допълнителен бонус, който откриваме в безглутеновите макарони.

Те могат да се използват за всички рецепти, в които има паста от пшеница. Както по-хубаво от това да хапнете топла салата с макарони от ориз, киноа и чиа за обяд в офиса? Приготвянето й ще ви отнеме не повече от 30 минути у дома, а всички имаме по някоя празна кутийка в шкафа.

Ако пък не консумирате отчасти или изцяло продукти от животински произход, то протеиновите макарони без глутен Protein Power, които са на основата на бобовите култури, са перфектната вечеря за вас, защото елдата, просото и киноата съдържат по-голямо количество протеини от рафинираните нишестета. И тъй като е есен, а на пазара има тиква, може да си приготвите есенна веган паста с печена тиква.

Защото здравословното хранене не означава безвкусно. То може да бъде богато и разнообразно, когато подбираме правилните продукти, приготвени от правилните съставки. Затова послушайте великия Маестро Федерико Фелини, който е казал: "Животът е комбинация от магия и паста". И без угризения си сипете порция La Garone, за да омагьосате кантара.

Ето и част от рецептите, които екипа на Soul&Pepper TV приготвиха с паста LaGarone.

Кремообразна паста със сушени домати

(вградено видео към рецептата от Combilicious)

1 пакет паста с ориз, киноа и чия LaGarone

10 броя сушени домати

100 мл сметана- животинска или кокосова

100 гр настъргана моцарела

1 ч.л. сол

Пармезан на вкус

Салата с безглутенова паста и риба тон

(вградено видео към рецептата от Combilicious)

1 пакет паста с ориз, киноа и чия LaGarone

1 малък лук

1 голямо добре узряло авокадо

2-3 супени лъжици зехтин

Шепа пресен спанак

150 грама риба тон от консерва (две малки консерви)

1 ч.л. чеснова паста

Кора от лимон

Щипка сол и черен пипер


Материалът е изготвен със съдействието на LaGarone.