В днешния епизод на "Лекият път на вкуса" по Soul&Pepper TV, шеф Елена Петрелийска ще изненада своите зрители с вкусна супа от боб. А различното днес е, че ще използва специален боб без люспи, което означава, че ще може да бъде сварен много по-бързо от обикновения и ще пази стомаха. Това го прави удачен избор дори и в рецептите за най-малките членове на семейството. .
Беленият боб е отлична алтернатива подходящ за забързаната домакиня, която иска да приготвя питателни и вкусни ястия без да прекарва часове в кухнята. Приготвя се само 35 минути и е изключително нежен към стомаха, тъй като люспата му е предварително отстранена. Не е нужно да се накисва. Може да се готви веднага благодарение на липсата на люспа.
Цялата вкусна рецепта с белен боб KRINA може да намерите във видеото към статията.
Какво представлява беленият боб и как се отделят неговите люспи?
Всички знаем, че бобът предизвиква подуване на корема и газове. За да намалят този ефект, нашите баби са се научили да накисват зърната, да ги варят на бавен огън и да добавят в ястията омекотяващи билки като джоджен, чубрица, риган. Основната причина за тези храносмилателни ефекти обаче е твърдата люспа на боба. Тя е изградена от целулоза, която е почти несмилаема в стомаха и именно битката с нея води до неприятните усещания в часовете след вкусното похапване. Ето защо използването на белен боб е щадящо за стомаха и за храносмилането като цяло.
Зърната на беления боб са с премахната външна люспа. Има няколко начина тя да бъде премахната, но в българската компания производител- KRINA използват изцяло механичен процес. Не използват химични вещества, нито варят предварително продукта. Така всеки техен клиент гарантирано получава чист, сух, добре обелен, вкусен, качествен, полезен и бърз за приготвяне боб. Ето защо си струва той да влезе завинаги в кухнята ви.
Бобена яхния с белен боб зеленчуци.
1 морков
1 глава лук
1 тиквичка
1 чаша белен боб KRINA
3 с.л. царевица от консерва
1 с.л. фъстъчено масло
1 с.л. доматено пюре
2 шепи бейби спанак
Няколко стръка джожен
2 шепи рукола
1 с.л. орехи
Сол, черен пипер, чубрица
Олио от гроздови семки
1 лимон
700 мл вода
Полезен съвет: Ако използвате тенджера под налягане варете 8-10 мин.
Времето за варене е ориентировъчно и зависи от количеството вода, съдовете, котлоните и съхранението. Препоръчваме да варите боба на тих огън, под капак, в съотношение 100 g боб към 1 l вода и да добавите доматите и солта накрая.
Материалът е предоставен от КРИНА.
НАЙ
Мина ли повторно под венчилото Зара от "Big Brother"?
Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 години
10 красиви рокли на цветя, които ще бъдат модерни тази пролет
Пике: Много съм щастлив с Клара, а най-важната ми работа, е тази на баща
Александър Скарсгард стана татко за първи път
Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 години
Отличеният с "Оскар" за най-добър документален филм "Навални" с ексклузивна премиера по родния ефир
Мина ли повторно под венчилото Зара от "Big Brother"?
Пике: Много съм щастлив с Клара, а най-важната ми работа, е тази на баща
"Шазам! Яростта на боговете" дебютира с приходи под очакванията в Северна Америка