Може би неведнъж сте си задавали въпроса какво е Candida. Сега ще ви помогнем, като ви обясним какво точно е това.

Какво представлява Candida?

В човешкото тяло живеят милиони микроби, включително бактерии и гъбички. Един от тях се нарича кандида. Това е вид дрожди, които обикновено живеят в малки количества на места като устата, корема или по кожата, без да причиняват никакви проблеми. Но когато средата е подходяща, дрождите могат да се размножат и да излязат извън контрол. Инфекцията, която причиняват, се нарича кандидоза. Съществуват няколко различни вида.

Генитална кандидоза - понякога се появява по време на бременност, защото тогава се повишават нивата на хормоните.

Инвазивна кандидоза - тук голям фактор играят операциите, особено коремните. Може да се получи и от натовареността на организма с антибиотици.

Орална кандидоза - най-разпознаваемата е острата псевдомембранозна кандидоза, като най-често се среща при новородени, като заразяването може да стане още при раждане при преминаване на плода през родовия канал.

Какво причинява свръхрастеж на кандида?

Някои причини за появата на кандида могат да бъдат

1. Прием на храни с високо съдържание на захар- всички храни, които съдържат захар в себе си, както и всичко, което след това се превръща в захар.

2. Антибиотици- най-често срещаните виновници за растежа на Candida. Помагат за много неща, но имат и много странични ефекти.

3. Противозачатъчни хапчета- В червата има много микроорганизми и гъби, които помагат за обработката и усвояването на храната. За да се осъществява правилно тези процеси е необходим баланс на микробите в червата. Tой може лесно да бъде нарушен при прилагане на хормонални препарати.

4. Стрес- стресът е основен виновник за част от болестите, от които страдаме. В стресови ситуации ние отделяме хормон, който подтиска имунната ни системата и повишава кръвната ни захар. Кандидата се храни от тази допълнителна захар.

5. Амалгами- старите пломби съдържат голям процент живак, а това е отрова за тялото. Частиците от живака се освобождават в тялото ни докато дъвчем или си мием зъбите.

Признаците или симптомите на свръхрастеж на кандида могат да включват:

• Мозъчна мъгла

• Умора

• Подуване на корема

• Безпокойство/безсъние

• Сърбящи и червени обриви по кожата

• Пърхот

• Бяло покритие по езика или млечница

• Запек или подуване на корема

• Повтарящи се вагинални или уринарни инфекции

• Гъбички по ноктите или инфекции

• Желание за захар (често силно)

• Хронично запушване на синусите

Как се диагностицират инфекциите с Candida?

Много често срещани случаи на кандидоза могат да бъдат диагностицирани чрез физически преглед при вашия лекар или чрез специфични изследвания.

За да възстановите доброто си здраве, може да приложите холистичен подход като подсилите имунната си система, намалите възпалението и балансирате микробиома.

Ако искате да започнете сами, ето естествено средство за подпомагане на организма за справяне при свръхрастеж на кандида:

- Приемайте подходящ пробиотик ежедневно. Провиотик Кандида е специално разработен като в една таблетка той съдържа 2,5 милиард живи клетки на Lactobacillus plantarum и растителна целулоза. Извлечен е от ферментирал зеленчуков сок. Без ГМО, консерванти, 100% веган продукт. До 31.07.2022 г. при покупка на 3 или повече опаковки получавате 20% отстъпка с промо код: PRVCND20%

- Пийте ябълков оцет или лимон, разреден с топла вода, всяка сутрин, за да подпомогнете балансирането на ph на храносмилателната система.

- Променете диетата- намалете или премахнете всички добавени захари, въглехидрати и алкохол от диетата си.

- Антимикробни билки- може да добавите билки под формата на добавки: берберин, екстракт от семена на грейпфрут, риган, чесън и джинджифил.

- Управлявайте стреса- ако можете да намалите стреса в живота си, направете го!

Спете поне 7-8 часа качествен сън всяка нощ. Сънят е много важен за оздравителния процес.

 

* съдържание на Smart Bio