За пръв път в историята на турското кино се заделя такъв огромен бюджет за представянето на филм в чужбина. Кандидатурата на "Сънят на пеперудата" за Оскар се поддържа и от турското министерство на културата и туризма. С промоцията ще се заемат две агенции.

Филмът е историческа драма, пресъздадена чрез живота и творчеството на двама турски поети. "Любовта е най-добрият мотив за поезия", казва единият от героите.

Във филма участва популярният турски актьор Къванч Татлъту, който си партнира с красивата Белчим Билгин. Актрисата е от кюрдски произход и е потомствена роднина на кюрдския шейх Саид, който през 1925 г. ръководи кюрдското въстание срещу Ататюрк и бива обесен за това.

Режисьор на лентата е Йълмаз Ердоган, един от най-популярните турски филмови творци и съпруг на Билгин.

Премиерата на "Сънят на перерудата" беше на 22 февруари 2013 г. едновременно в Турция и в редица европейски и близкоизточни страни. В Турция филмът се наложи като най-гледания от зрителите през тази година.

Тези дни холивудската звезда Ръсел Кроу бе в Истанбул, специално за да се срещне с Йълмаз Ердоган и Белчим Билгин. Говори се, че Кроу и Ердоган ще работят по съвместен проект на филм за епичната битка през Първата световна война на полуостров Галиполи.