Флиртувате с часове в чата? Забравете! Любовните закачки ще ви състарят. Вече е доказано от американските учени - компютърът докарва бръчки и акне. Първо се скапва кожата около очите - заради вечното ни взиране в монитора. После идват и сенките. А накрая, след няколко години съвестна работа пред PC-то в офиса лицето ви буквално повяхва. Тъжно, но диагнозата е сигурна.

Защо "най-добрият приятел на човека" - компютърът, ненадейно се обръща срещу нас. "В природата му е", отговарят простичко US учените. Около монитора се създава електростатично поле, което буквално изпива силите на кожата ни. Киселинният баланс "отива на кино", а свободните радикали безжалостно се нахвърлят върху изпънатото ни лице. Отдавна се знае - те са най-големият враг на хубавата кожа и основният виновник за преждевременното й стареене.

Лошата новина - РС-то не прощава никому. Независимо дали кожата ви е суха, мазна или чувствителна, вредните лъчи ще я атакуват. Или поне така смятат от сп. Health. Ако по принцип сте със суха кожа, лошо - ще става все по-суха. Ако сте от късметлиите с комбинирана, пак капан - лицето ви ще започне да се омазнява по-бързо. А ако си е мазно по принцип, супер зле - порите ви ще се затварят и постепенно ще започне да ви мъчи акне.

Личният ви компютър иска да ви загрози - не му оставайте длъжни. Ясно е, няма как да се отървете от него. Но пък има начин да му се опълчите. Как? Първо, с козметика. После - с диета. В чантата, редом с очилата за компютър, сложете и защитен крем. Най-добре е да е хидратиращ и с естествени съставки. Ясно, за последното няма как да сте сигурни - често етикетът лъже. Затова за естествените съставки най-добре разчитайте на хладилника. Какво трябва да има там?

Антиоксиданти и витамини - от тях си потърсете в хладилника, ако искате да измамите стареенето. Свободните радикали вече са направили "белята" - увредили са влакната колаген и еластин. Накажете ги - на първо време със зелен чай. Пълен е с полифеноли и кожата ви го обожава. Пък имате избор - можете и да го пиете, и да го ползвате като тоалетна вода. И в двата случая няма да сгрешите. Още по-добра е кората от морски бор. Звучи странно, но я има на таблетки, а французите я слагат и в кремовете. Ако ви е много екзотична, заменете я с моркови на корем (заради бетакаротина) или цитрусов фреш. По-екстравагантните могат да заложат на доматки с чесън и розмарин - в тази салатка има свръхдоза антиоксиданти. Но дерматолозите дават и универсален съвет - спасете се от вредните PC-лъчи с плодови маски. Ако бръчките чак толкова ви плашат, правете си ги два пъти седмично.