За да наречете небесно тяло с името на любимия обаче, пригответе между 50 и 1300 лева. Той ще получи сертификат на свое име с координати на звездата, кръстена на него.

Средно по 10-20 влюбени на ден си правят романтичния дар, съобщиха от варненския офис на Международен звезден каталог "Космос-Земя". Тийнейджърите най-често избират съзримите с телескоп сияния на небосвода, които са от 11-а до 15-а величина.

Тарифата за тях е най-ниска - от 50, 80 до 210 лева. Ако обаче и бинокълът идва на помощ, цената скача от 260 до 1300 лева, обясниха експертите. Звезди напоследък си "свалят" и много български емигранти от Кипър, Испания и Италия, съобщиха още от "Космос-Земя".

Семейство от София пък е получило като подарък от близки небесно тяло с името на фамилията по случай 40-годишния юбилей от сватбата си. Звездният покровител се избира според мястото, датата и часа на раждане. Това се изчислява по астрономическата програма на международния каталог. Той е регистриран през 1964 година, а съставянето му започва чрез изкуствените спътници и телескопите на Института за космически изследвания "Галицино-2".