1: Не използвате правилната четка

Когато си избирате четка за зъби, взимайте предвид размера на устата си. Ако се напъвате, за да я отворите достатъчно широко и да вкарате четката, значи вероятно тя е твърде голяма.

2: Четката ви не е с правилния косъм

Някои четки са с косми, разположени под ъгъл, други – с прави. Кои са по-добрите? Според зъболекарите няма особено значение. По-важна е техниката на четкане, а не начинът, по който космите са разположени.

Когато си купувате четка: Ако косъмчетата са много твърди, може да раздразнят венците. Затова е препоръчително да използвате четка с по-мек косъм. Косъмчетата трябва да са достатъчно твърди, за да премахват плаката, но не толкова твърди, че да причиняват вреда на зъбите и венците. Експертите вече не препоръчват естествените косми.

3: Не си миете зъбите достатъчно често или достатъчно дълго

Внимателно мийте зъбите си поне 2 пъти дневно. Ако го правите по 3 пъти е дори още по-добре. Ако има твърде много време между отделните почиствания на зъбите, бактериалната плака се натрупва и повишава риска от възпаления.

Миенето на зъбите трябва да продължава поне 2 минути, а още по-добре 3. За да минава по-бързо времето, можете да съчетавате четкането с друго приятно занимание – например да гледате телевизия.

4: Миете си зъбите твърде често или твърде усърдно


Ако миете зъбите си по 3 пъти на ден, е перфектно, но, ако ги миете по повече, това вече може да създаде проблем. Повече от 4 подобни процедури на ден подсказват за престараване. Прекаленото четкане може да раздразни корена на зъба, а това от своя страна често причинява раздразване и на венците. Твърде енергичното четкане може да увреди и зъбния емайл.

5: Не си миете зъбите правилно

Дългите хоризонтални енергични търкания по линията на венците могат да доведат до износване. Насочете косъмчетата на четката под 45-градусов ъгъл и търкайте на къси участъци. Внимателно четкайте нагоре и надолу по зъбите, а не напречно. Търкането трябва да е вертикално, не хоризонтално. Уверете се, че почиствате и външната, и вътрешната страна на зъбите, повърхността, с която дъвчете, както и езика.

6: Започвате от едно и също място всеки път

Много хора започват да четкат от едно и също място в устата си отново и отново. Започвайте от различно място, за да не търкате една и съща зона повече от друга. Докато стигнете до последния сектор от устата, вече сте се отегчили. Затова се получава застояване в една област, а това не е желателно.

7: Пропускате вътрешната повърхност на зъбите

Повечето хора забравят да почистят вътрешната повърхност на зъбите – там, където езикът се допира до тях. Плаката, която не можете да видите, е също толкова важно да бъде премахната. Най-често пропусканата зона според наблюденията на зъболекарите е вътрешната повърхност на предните зъби.

8: Не изплаквате четката си след използване

Бактериите се размножават върху неизплакнатата четка за зъби и следващия път, когато си миете зъбите, всъщност ще вкарате старите бактерии обратно в устата си.

9: Не оставяте четката да изсъхне

Ако имате четка, която е непрекъснато влажна, в нея ще се развъждат повече бактерии. Ако косъмчетата остават мокри, те също така ще се деформират по-бързо. Затова не забравяйте да изтръсквате влагата, а след това покривайте четката с капаче, което пропуска въздух.

10: Не сменяте четката си за зъби достатъчно често

Зъболекарите препоръчват да си купувате нова четка на всеки 3-4 месеца или дори по-често - ако косъмчетата изглеждат опърпани. Но вместо да следвате стриктно определен срок, най-добре оглеждайте състоянието на четката си. Щом косъмчетата изгубят естествената си гъвкавост и започнат да се пречупват, сменете четката. Някои четки вече имат цветен индикатор, който показва кога трябва да бъдат подменени.