1. Вие сте изложена на стрес
Много жени са в ситуация след 8-часов работен ден да бързат да приготвят вечерята вкъщи, да сложат децата в леглата, да оправят в кухнята и да сготвят обяда за следващия ден. Накрая може и да им остане малко време за телевизия, но последното нещо, за което биха си помислили, е да правят секс. Дори и да не сте специалист е ясно, че с колкото повече топки жонглирате, толкова по-стресирана ще се чувствате.

Възможно решение:
Накарайте партньора си да поеме някои от задълженията.

2. Използвате хормонални контрацептиви
Това е малко в стил черен хумор: Докато таблетките за предпазване от нежелана бременност ви осигуряват възможност за безгрижен секс, същевременно намаляват нивото на тестостерона, а това – при някои жени – подтиска либидото.

Възможно решение:
Говорете с гинеколога си да пробвате друг продукт. Противозачатъчните таблетки съдържат естроген и различни видове синтетичен прогестерон, наречен прогестин. В някои таблетки, прогестинът действа по-скоро като тестостерон и може в действителност да увеличи либидото ви. Друг вариант е да изберете различен вид контрацепция.


3. Приемате някакви лекарства
Противозачатъчните таблетки не са единствените медикаменти, които могат да повлияят на либидото ви.
Други такива са: бензодиазепините (успокояващи продукти), бета-блокери (приемани при високо кръвно налягане), антихистамините (противоалергични). SSRI – антидепресантите пък, твърди изследване, могат до такава степен да унищожат сексуалното желание, че мъжете, които страдат от преждевременна еякулация често ги използват за лечение на този проблем.

Възможно решение:
Единственото решение е да разговаряте с лекаря си, за да смени едни продукт с друг.


4. Не спите добре

Жените по-често имат проблеми със съня, в сравнение с мъжете. А безсънието се отразява трагично на либидото. Освен че ви засяга на хормонално ниво, липсата на достатъчно сън може да ви направи твърде раздразнителна за секс.

Възможно решение:
Първо се погрижете спалнята да ви създава условия за добър сън. Проверете с лекаря си дали някои от медикаментите, които използвате, не съдържат стимуланти.


5. Имате хиперактивен пикочен мехур
Този медицински проблем може да причини изпускане по време на полов акт, което не е много комфортно преживяване. Оргазмът може да причини леко нарушение в комуникацията между мозъка и пикочния мехур.

Възможно решение:
Лечение на проблема с приложение на лекарствен продукт срещу хиперактивен пикочен мехур. В допълнение, добра идея е да се отбиете в тоалетната преди акт.


6. Вие сте в менопауза
И в този период губите 90% от естрогена си – хормонът, който в голяма степен е отговорен за възбудата и лубрикацията. Намаляването на нивото прави лигавицата на вагината суха и тънка, което може да превърне секса в болезнено преживяване и като резултат – в нежелано преживяване. Други аспекти на менопаузата също могат да намалят сексуалността и сред тях са горещите вълни, натрупване на килограми, промяна в настроението, както и неприятната, обилна менструация, която може да ви сполети преди цикъла ви да спре.

Възможно решение:

Специалистите препоръчват да правите колкото може повече секс. Сексът стимулира кръвния поток към гениталиите или с други думи – колкото повече го правите, толкова повече ви се иска. Разбира се, може да използвате продукти, които да направят секса по-комфортен, като кремове на основата на естроген или супозитории против сухота. Локално приложеният тестостерон пък увеличава желанието при жените в менопауза.


tia.bg