1. Късото подстригване (особено нула номер) кара косата да расте по-бързо

Това изобщо не е вярно. Косата расте средно с 1,5 см за месец, обикновено по-бързо през лятото и по-бавно през зимата. За да се подобри състоянието на косата, трябва да се приемат достатъчно витамини (с храната или допълнително), да се правят специални маски, да се използват подходящите за нея шампоани и балсами. Косъмът се нуждае от морски продукти, които са богати на фосфор, калий и йод, млечни продукти, плодове (особено киви). Полезните са и кълновете, които съдържат много витамин В.

Подстригването в този случай не помага. Това, че се чувстваме по-добре, е чисто психологически ефект. Но към самата коса това няма никакво отношение. Достатъчно е косата да се подрязва, за да не цъфти.

2. По време на бременност косата не трябва да се подстригва

Подстригването през този период няма да ви навреди. Това обаче не се отнася за боядисването. Боята за коса съдържа химически вещества, които могат да предизвикат алергия и да повлияят на здравето на бъдещото дете. Освен това в организма на бременните се извършват хормонални промени и цветът на косата може да не отговори на очакванията ви. Ако все пак не можете да понасяте корените на косата си, които се нуждаят от боядисване, използвайте леки, отмиващи се оцветители.

3. Не трябва да се ползват чужди гребени, защото така може да се заразите с пърхут

Пърхутът не е заразен! Но чужд гребен наистина не трябва да използвате - по този начин можете да се заразите с друго кожно заболяване.

4. Честото миене и разресване е полезно за косата

Да се мие по-често косата наистина е полезно. Мръсната коса капе повече, отколкото чистата. Така че тя трябва да се мие толкова често, колкото наистина се налага. За мазната коса, както и за сухата, трябва да се избере подходящ шампоан. Ако кожата на главата е мазна, а краищата на косата сухи, трябва да се използва комбиниран шампоан.

С разресването нещата стоят другояче. То е полезно най-вече за сухата коса. След измиване тя трябва първо да се подсуши (но не със сешоар) и след това да се среше. Не е желателно косата да се дърпа и скубе с гребен или четка. Използвайте дървени гребени и масажна четка, които подобряват кръвообращението в кожата на главата.

5.
Постоянното носене на шапка води до оплешивяване

В редки случаи шапката може да ускори оплешивяването, но самото то е генетично обусловено и възниква в резултат на въздействието на особени външни фактори: недостиг на витамини, облъчване, въздействие с химически вещества и т.н.

Шапката не може да бъде единствената причина за оплешивяването, обясняват от zdrave.bg. Възможно е причина за окапването да е заболяване на щитовидната жлеза, стомашно-чревния тракт (в частност дисбактериоза), а също така недостиг на желязо в организма.

6.
Побелелите косми трябва да се изтръгват- тогава на тяхно място пораства коса с нормален цвят

Това не е вярно. Нормално косата побелява с възрастта, но степента на побеляване зависи и от гена. При някои хора косата побелява на 20 години, при други – на 60. Съществува мнение, че косата побелява и от стреса, но засега това твърдение е спорно.