Някои жени все още смятат, че омъжвайки се, те трябва да бъдат под пълната материална закрила на своите съпрузи. Това е добре, ако съпругът получава заплата, която може да покрие разходите и да удовлетвори изискванията на жената. Но ако доходите на съпруга са ограничени, скандалът е неизбежен, напомнят от zdrave.bg.

Възпитана в условия, при които бащата е издържал майката, жената изисква от своя съпруг пълно осигуряване на нейните потребности. Това в много случаи кара съпругът да усеща своята несъстоятелност в качеството си на глава на семейството. Това усещане засилва постоянните упреци на жената по повод на неизпълнените молби.

Тогава рано или късно мъжът, осъзнавайки, че работи колкото може, а не получава признание, търси финансова свобода при друга жена.

Финансовият въпрос е такава сфера от живота, където отношенията не могат да се оправят с обикновен скандал. Напротив – по този начин проблемите в семейните отношения се задълбочават още повече.

Жените, свикнали с финансовата независимост, харчат парите на своите съпрузи за общи нужди и за нуждите на своите мъже, но не и за себе си. Те смятат , че е срамно да се искат пари за чорапогащници или козметика. Но този срам е лъжлив - той води до скрит конфликт.

Жената очаква нейният мъж сам да разбере от какво се нуждае тя. При “недосетливост” от негова страна възниква усещането за постоянна обида, която бързо прераства в криза на семейния живот. Затова – говорете помежду си, споделяйте проблема и търсете решение.

Мъжете от своя страна трябва да разберат, че червилото и кремът дори за жената, която не работи, а си стои у дома, не са просто прищявка, а са от онези малки неща, които могат да повишат настроението й. Така например e известно, че 80% от жените след раждане преживяват депресия. Да не говорим, че чувството за благодарност за оказаното внимание ще осигури на мъжа домашен комфорт.

Съществуват случаи, когато мъжът, без да се интересува за издръжката на семейството, харчи парите за това, за което той сметне за уместно. В някои случаи може би това е единственият начин той да получи необходимия за него статус сред познатите си. Такова поведение често е свързано с ниската самооценка на мъжа, а не със стиснатост или безотговорност, както изглежда на пръв поглед.

Днес все по-често между съпрузите се оформят т.нар. европейски финансови отношения. Жената плаща храната, мъжът – разноските по колата, уроците на децата и семейната почивка (или обратното). Трудности могат да възникнат тогава, когато жената открие, че тя харчи повече пари, отколкото нейния съпруг. Решавайки да отстрани тази “несправедливост”, жената започва “точни сметки”. Но това не води до нищо добро.

Ако доходите на жената значително превишават тези на мъжа и тя снизходително казва: ”Остави си парите за себе си”, тя прави двойна грешка. Първо, забравяйки, че парите на мъжа са залог за неговата независимост и увереност в себе си, с тази фраза тя буквално издълбава почвата под краката му.

От друга страна, не бива да се забравя, че на всяка жена, дори на най-богатата и финансово осигурената й е приятно, когато мъжът купува цветя и билети за кино или плаща на сервитьора в ресторанта.