Специалистите, които се занимават с въпросите на здравословното хранене, смятат, че за да се запази фигурата, съвсем не е задължително да се спазва диета. Трябва само да се контролира менюто и апетитът и да не се преяжда.

От zdrave.bg предлагат четири начина за намаляване на апетита без особени натоварвания за нервната система.

1. Увеличете приема на течности

Водата намалява апетита. Най-добре е да пиете минерална, но в никакъв случай газирана. Соковете (без захар и подсладители!) също спомагат за намаляването на апетита. Този начин, освен че е доста ефективен, е и много полезен за нормалната работа на стомашно-чревния тракт. Чаша вода преди хранене е прекрасно средство за включване на процеса на храносмилане и за създаване на усещането за пълнота в стомаха, а това, разбира се, силно намалява апетита.

2. Намалете подправките


Подправките и солта не понижават апетита. Точно обратното – те раздразват стомаха и способстват за допълнителното отделяне на стомашен сок, който дразни лигавицата. За да се премахне раздразнението и да се неутрализира киселината, организмът ще иска повече храна, т.е. апетитът ще се повишава.

3. Шоколадът притъпява апетита

Той е един от най-приятните и любими начини за намаляване на апетита. Не случайно на децата преди ядене не им дават бонбони. Вие също можете за тази цел да използвате бонбони, но по-полезно е да изяждате 2-3 парченца натурален шоколад. И не просто да го изядете, а да го задържите по-дълго в устата. Чрез рецепторите на устната кухина мозъкът ще получи сигнал за постъпването на нещо сладко, а следователно за достатъчно калории и желанието за ядене ще изчезне.

4. Яжте повече плодове

Ако не можете по никакъв начин да се преборите с апетита си, употребявайте плодове и зеленчуци. Те няма да го намалят, но поне ще го задоволяват без прием на много калории. Поставете на леснодостъпно място плодове или зеленчуци. По своя състав, хранителни качества и ползи те са за предпочитане в сравнение с кроасаните, пицата или набързо приготвената “натурална” химия.

Как да намалим апетита преди сън

Много хора се оплакват, че поради чувството за глад преди сън, не могат да заспят на празен стомах, чувстват физически и психологически дискомфорт и не се наспиват добре. Има ли изход от тази ситуация? Според диетолозите, именно нощните часове (т.е. времето за сън) трябва да се използва за отслабване.

Един час след заспиването в тялото се активира зоната на хипофизата, която активно изработва аминокиселините аргинин и лизин. Тези киселини не намаляват апетита, но синтезират хормона на растежа, който заставя мастните клетки да отдават на организма запасите си от енергия.

Тези киселини са съдържат в голямо количество в обезмасленото мляко. Затова, ако изпивате преди сън чаша мляко, ще се избавите от чувството за глад и ще спомогнете за активното разграждане на мастните клетки, които ще ви зареждат със сила и енергия.