Проучването е направено от организацията PRS for Music, която се занимава със събирането и изплащането на отчисленията от авторски права на над 70 хиляди продуценти и автори на песни.

След сингъла от 1993 г. на R.E.M., се нареждат “Tears in Heaven” на Ерик Клептън и “Hallelujah” на Ленард Коен. Композицията на Клептън от 1992 г. е особено въздействаща и заради трагичния повод, по който е написана – загубата на 4-годишния му син. През 2004 г. бившият член на Cream престава да я свири по концерти – казва, че чак тогава е успял да превъзмогне скръбта си.

Други парчета, които се класират в Топ 10 на най-сърцераздирателните песни, са “With or Without You” на U2, “The Drugs Don’t Work” на Verve и “Streets of Philadelphia” на Брус Спрингстийн, пишат от rollingstone.bg. Самата “Everybody Hurts” пък бе избрана от Саймън Коуел по-рано тази година за благотворителен сингъл за набиране на средства за пострадалите от земетресението в Хаити. “Добре написаната жална песен е нещо, което може да докосне всекиго и да го накара да съпреживява – коментира Елис Рич, председател на PRS for Music. – А връзката с текста засяга емоциите още по-дълбоко и трогва дори и най-силните мъже.”

Топ 10 на песните, които разплакват мъжете:

1. “Everybody Hurts” – R.E.M.
2. “Tears in Heaven” – Ерик Клептън
3. “Hallelujah” – Ленард Коен
4. “Nothing Compares 2 U” – Шънейд О’Конър
5. “With or Without You” – U2
6. “The Drugs Don’t Work” – Verve
7. “Candle in the Wind” – Елтън Джон
8. “Streets of Philadelphia” – Брус Спрингстийн
9. “Unchained Melody” – Тод Дънкан
10. “Angels” – Роби Уилямс