1. Не употребявайте обикновен тоалетен сапун за поддържане на интимната си хигиена. Киселинността (рН) на кожата е 5,5, а на влагалището – 3,3. Природата специално го е „окислила”, за да може да умират вредните микроби, а сперматозоидите да се чувстват “удобно” и лесно да намират пътя до яйцеклетката.

Обикновеният тоалетен сапун прави „интимния” баланс по-алкален, а това отваря „вратите” за вредните бактерии, които провокират вагинит и млечница, и „включва” червена светлина за сперматозоидите. Затова използвайте само специални средства, които прочистват, дезодорират и унищожават вредната флора, и премахват раздразненията на лигавицата.

Не забравяйте, че гелът за интимна хигиена не е предназначен за лечение на заболяванията, предавани по полов път. Ако имате секрети, сърбеж или парене, потърсете съдействие от гинеколог.

2. Грижете се за интимната си хигиена минимум два пъти дневно. Принципно това е необходимо и след всяко посещение в тоалетната. Ако нямате такава възможност, запасете се с мокри кърпички.

В кърпичките с надпис ”интимни” няма спирт, който да дразни лигавицата, те съдържат овлажняващи растителни масла, успокояващи екстракти от билки и млечна киселина, която способства за възстановяването на киселинно-алкалния баланс.

3. Всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа. Това, което те са абсорбирали, е прекрасна среда за размножаването на бактерии. Колкото по-дълго стои превръзката, толкова по-малко полза има от нея и толкова по-голяма е вероятността от възпаления. Това се отнася и за превръзките, които се използват по време на менструация.

Особено внимателни към интимната хигиена трябва да бъдат бременните жени. 80% от усложненията при бременност са предизвикани от инфекции на влагалището, които възникват поради неспазване на елементарните правила за лична хигиена.

4. Превръзките, предназначени за цикъла, са с отбелязан брой „капки” върху тях – 2, 3, 4, 5. Те показват количеството секрет, което могат да абсорбират. С 1 „капка” са маркирани тънките всекидневни превръзки, а с 6 „капки” – предназначените за нощна употреба. Гинеколозите съветват през първите дни от менструацията да се използват превръзки с 4 и повече „капки”, а през останалите – с 2-3 „капки”. Всяка превръзка задължително трябва да бъде в индивидуална опаковка.

5. То се отнася до тампоните. Препоръчително е да се използват само през първите дни на менструалния цикъл и да се сменят на всеки 2 часа. Превишаването на този срок провокира сухота във влагалището и раздразнение на лигавицата, а също така бързото размножаване на опасни микроби. Веществата, които те започват да отделят, могат да попаднат в кръвоносната система и да станат причина за т.нар. токсичен шок. Тампоните са абсолютно противопоказни при заболявания на влагалището и шийката на матката.

6. Предпазването от бактерии и сухота във влагалището е подходящо да се извършва с кремове за интимна хигиена, обогатени с антисептични добавки. Тези кремове могат да се използват и в качеството на лубрикант при интимен акт. Те омекотяват, овлажняват и успокояват лигавицата, възстановяват нейния защитен филм. Това е особено актуално за жените над 40 години, тъй като на тази възраст се наблюдават промени в хормоналния фон, а рН на лигавицата на половите органи става по-алкална. Препоръчително е тези кремове да се купуват от аптеката, а не от сексшопа.

7.
Максимално удобното бельо е залог за интимно здраве. Прашките са предизвикателни и елегантни, но тяхната тънка ивица работи като преносвач на бактериите от ануса към половите органи. Освен това ако бельото е плътно прилепнало, то прекратява достъпа на кислород до кожата и нарушава кръвообращението.

Бельото трябва да бъде от естествени материи – памук, лен, коприна, вълна, които абсорбират влагата, облекчават дишането на кожата и унищожават питателната среда, необходима за развитието на бактериите. Синтетичното бельо може да предизвика обриви и кожни раздразнения. Бельото от микрофибър изглежда красиво и не вреди на интимното здраве. Но то пък не е евтино. При купуването на бельо се старайте поне тази част, която покрива интимните части, да бъде от естествен памук.