Американската Академия за кинематографично изкуство и наука няма да отмени изненадващата номинация на Андреа Райзбъро за награда "Оскар" в категорията за най-добра актриса във водеща роля за участието ѝ във филма "Лесли", предадоха световните информационни агенции.

Организацията обяви решението си след заседание, в чиито рамки беше обсъдена агресивната кампания, за която се смята, че е довела до номинацията.

Британската звезда се оказа сред кандидатките за отличието за превъплъщението си на самотна майка алкохоличка в неособено популярната продукция "Лесли" и това шокира специалистите.

Неочакваната номинация породи съмнения дали кампанията, проведена в полза на Райзбъро, е нарушила правилата за лобиране, въведени от американската филмова академия. Холивудски знаменитости публикуваха в социалните медии коментари, с които похвалиха представянето в лентата.

След заседанието на Академията във вторник изпълнителният ѝ директор Бил Крамър каза, че проведената кампания "не се издига до ниво, че да се налага номинацията да бъде анулирана".

Организацията обаче е установила, че "социални медии и тактики за провеждане на кампании предизвикват безпокойство", добави той. Академията започна преглед на правилата след медийни публикации, пише БТА.

Тя ограничава начините, по които киностудията могат да се обръщат към членовете ѝ с право на глас, а също така колко често и каква може да е комуникацията в рамките на кампаниите за отличията.

Номинациите за престижните статуетки бяха обявени на 24 януари, а церемонията за връчването им ще се състои на 12 март в Лос Анджелис.

Снимка: Getty Images