Членовете на известната руска метъл група "Корозия метала" бяха арестувани в събота вечер от полицията по време на концерт и обвинени в пропагандиране на нацистки символи, съобщиха АФП и ТАСС, позовавайки се на изявление от страна на полицейските органи в Русия.

Полицията задържа трима членове на музикална група в клуб "Ненавист" в Нижни Новгород, се казва в съобщение на властите. Задържаните са на възраст 57, 19 и 42 години. Те са обвинени в публична демонстрация на аксесоари и символи на нацизма, предаде БТА.

Подобно нарушение в Русия най-често се наказва с глоба или административно задържане. Полицията съобщава още, че е конфискувала тишърти и книги със забранени символи.

Мениджърът на групата "Корозия метала" Мария Рунова каза пред агенция ТАСС, че символите по конфискуваните предмети са древни славянски символи - слънце и лъчи.

Снимки от концерта, разпространявани в социалните мрежи, показват как силите на реда прекъсват събитието в залата и заповядват на публиката да легне на земята.

Артистичните среди в Русия са под все по-голям натиск от страна на властите, коментира АФП.

Фронтменът на групата "Корозия метала" Сергей Троицки и двамата китаристи ще бъдат привлечени под отговорност, съобщава ТАСС.

Концертът в Нижни Новгород е бил в рамките на турнето на групата в страната.

Троицки е известен със сценичния псевдоним Паук. Той е създател и фронтмен на "Корозия метала". През 2002 г. е обвинен в подбуждане към национална вражда. През есента на 2003 г. е подложен на принудителни медицински изследвания в център по психиатрия и наркомания, след които е признат за вменяем.