Крум Родригес е сред номинираните за тазгодишните награди на Американското дружество на кинооператорите (American Society of Cinematographers, ASC), съобщи сайтът на организацията, цитиран от БТА.

Това стана известно, след като Американското дружество на кинооператорите разкри номинациите си за наградата за изключителни постижения за 2024 г. в категориите игрален, документален, телевизионен и музикален филм.

Крум Родригес е кинооператор, роден в София през 1977 г., чиято майка е българка, а баща му е колумбиец, разказа той пред Нова телевизия. Кинооператорът ще се състезава в категорията "Спотлайт", където освен него са номинирани Ерик Бранко за филма Story Ave и Уорик Торнтън за The New Boy.

Родригес е номиниран за операторската си работа във филма "Citizen Saint" ("Гражданинът светец"). Това е българо-грузинска продукция с режисьор Тинатин Кайришвили. Филмът бе включен като официална кандидатура на Грузия за категорията "Най-добър международен игрален филм" на 96-ите награди "Оскар" през 2024 г.

Сюжетът е за статуя на светец с кръст в миньорски град в Грузия, която внезапно изчезва. Когато се появява мистериозен непознат, суеверните жители вярват, че светецът е сред тях.

Признанието за операторското майсторство на Родригес в тази лента всъщност е поредно - преди това през ноември той беше отличен с награда на Asia Pacific Screen Awards в Бризбейн, Австралия, както и с приза Best Cinematography на Asian World Film Festival в Лос Анджелис, САЩ.

Крум Родригес е добре познат на професионалните кинодейци и на зрителите у нас. Той е снимал редица известни филми като "Цветът на хамелеона", "Войвода", "Бащата", "Слава", "Майка", "Островът на сините птици", "В името на бог Ръгби" и др. Учи фотография във Френската Академия по Изображението в Богота (Колумбия) и няколко години след това се дипломира като магистър по операторско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Венец Димитров.

Носителите на наградите на Американското дружество на кинооператорите ще бъдат обявени по време на 38-ата церемония по връчване на годишните награди на дружеството на 3 март 2024 г. в хотел "Хилтън" в Бевърли Хилс, Калифорния. Събитието ще бъде предавано на живо по целия свят на адрес theasc.com.