Бившият фронтмен на "Sex Pistols" Джон Лайдън ще се състезава, за да представлява Република Ирландия на песенния конкурс "Евровизия 2023" с групата си "Public Image Ltd" (PiL), предават чуждестранните медии.

Лайдън, известен като Джони Ротън от времето, когато бе начело на пънк движението в края на 70-те години на миналия век, е кандидатствал с новата песен на PiL "Hawaii", който сами той описва като любовно писмо до съпругата си Нора, която страда от Алцхаймер.

Групата PiL е сред шестимата изпълнители, избрани да се конкурират за представител на Република Ирландия в най-големия музикалнен форум на Стария континент, който ще се проведе през месец май т.г. Родителите на Лайдън са родени в Ирландия.

Родната на Лайдън Великобритания е домакин на тазгодишното издание на надпреварата от името на Украйна, която спечели изданието през 2022 г., припомня БТА. Група PiL ще се състезава с останалите ирландски претенденти на 3 февруари, когато ще се избере пратеник на страната, който да се яви на състезанието, където ще премери сили и талант с останалите участници. "Евровизия 2023" ще се състои в Ливърпул на 13 май т.г.

Снимка: БТА/ Официална Facebook страница на конкурса