Десетки дизайнери ще представят най-новите си колекции в Яш между 24 и 26 май по време Румънската седмица на модата, която тази година отбелязва своя 25-годишен юбилей, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Седмицата на модата е част от Румънската творческа седмица, която ще се състои в столицата на Молдова от 15 до 26 май.

Организаторите отбелязват, че това модно събитие е с най-дълга традиция в Румъния и освен възможност за изява на утвърдени дизайнери е трамплин и за млади таланти. 

"Празнуваме 25 години от първото издание на Румънската седмица на модата, което се проведе в Яш през 1999 г. 25 години, през които румънската мода показа, че има капацитета да се организира в система, която гарантира бъдещето й чрез секции за млади дизайнери. Започнахме в Румъния, а след това, под логото "Румънски дизайнери" дефилирахме в продължение на десет години по международните подиуми от Берлин до Шанхай, Виена, Токио.

Международният пазар претърпя големи промени след пандемията и ние се върнахме, за да се утвърдим отново на националната сцена. Все още не знаем накъде върви международната модна система, затова решихме, че е време за консолидация, а не за рискови експерименти. В Румънската творческа седмица участваме с две секции, платформата Румънска седмица на модата, посветена на млади дизайнери, и със секцията, посветена на утвърдени дизайнери, като последната вече е на своето 13-то издание", каза Ирина Шротер, президент на Федерацията на творческите индустрии на Румъния, организатор на Румънската творческа седмица.

През 2023 г. Румънската творческа седмица беше събитието, което обедини най-много творчески индустрии в Европейския съюз, според Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз.