Тази събота водещата Елена Яръмова ще ни разкаже в "Изгряващи звезди" по WNESSTV, поредната история за добрия и вдъхновяващ пример. Тайра Ридваева впечатлява с познанията си в сферата на технологиите и изкуството. Говори български, турски, английски, немски, френски, японски и китайски. Също така, обмисля да учи руски и испански. Защото "всеки един нов език отваря нова врата", казва талантливото момиче. Тя участва два пъти в космически лагер на НАСА в Турция. Тайра е творец с голяма кауза и огромно сърце. Mомичето, което всеки ден ни напомня: "Правете добро, никога не е късно".

"Бих се представила като обикновено момиче с обикновен живот, което има мисия да промени света за по-добро. Моята кауза е да помагам на хора и това е моето гориво", споделя 14-годишната Тайра.

Снимка: WNESS TV

Тайра вярва, че всички ние можем да отворим сърцата си, без значение от това кои, какви и на колко години сме. Тя блести на много национални и международни състезания в областта на технологиите, а фондацията на Енчо Керязов я отличава със специалния приз "Творец с кауза". Едва 10-годишна Тайра печели и европейската награда за дигитално момиче на годината.

С преподавателя си по роботика Руси Шишманов

Снимка: WNESS TV

Нейна страст е и инженерната роботика. От малка превръща знанията си в мисия - да помага. Всеки един от проектите, за които я награждават, е с кауза. По забавен начин убеждава децата да се хранят здравословно, а с "Подаръкът на Тайра за приятелите със слухови нарушения" помага на деца с увреден слух от фондация "Яника". Тя е и с основен принос за създаването на мобилно приложение за жестов език с карти и добавена реалност. Така Тайра отваря един нов свят за малките си приятели.

"Исках да ги подкрепя толкова, колкото мога, защото и те заслужават това, което ние имаме - нашия живот, който обикновените имат", казва Тайра.

Тя учи най-малките да пестят електроенергия, а заедно със своя приятелка Тайра вече развива и бизнес. Чрез 3D принтери създават различни предмети като идеята им е да дарят голяма част от приходите на благотворителни кампании за деца в неравностойно положение.

Всеки се ражда с искрица талант, но какво стои зад това да я открием и превърнем в пожар - знаят малцина и те се наричат семейство. Основно място в живота на Тайра заемат брат ѝ Тайлян, майка ѝ Шенай и баща ѝ Мелтем. Родителите създадат пъстри светове за своите деца, но нямат силата да коват съдбите им. Въпреки това Шенай и Мелтем не спират да учат наследниците си, че най-важното в живота на човек е да има добро сърце.

Тайра с майка си, баща си и брат си

Снимка: WNESS TV

Любопитни, емоционални и често срамежливи. Различни, цветни, изпълнени с мечти. Обитатели на приказни планети, изследователи на чудни нови светове. И всяко едно дете е със своето вълшебство - явна дарба или скрит талант. Това са нашите деца. А Елена Яръмова ще ни разказва за тях всяка събота вечер.

Снимка: WNESS TV

Цялата история на Тайра Ридваева гледайте в "Изгряващи звезди" гледайте тук: