Бившият вокалист и китарист на "Пинк Флойд" Дейвид Гилмор разпродава огромна част от колекцията си от китари за благотворителност. Това ще се случи на търг през юни, но обиколката на колекцията ще започне още през март от Лондон, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

Снимка: Официален профил във Facebook

Сред близо 120-те китари, които в крайна сметка ще бъдат продадени в аукционна къща "Кристис" в Ню Йорк, е и неговият легендарен черен "Фендър Стратокастър" - The Black Strat - китарата, на която свири в песните "Comfortably Numb", "Money", и "Shine On You Crazy Diamond", допълва списание "Ролинг Стоун".

Със своя "Стратокастър" през 1969 г.

Снимка: Facebook Pink Floyd

Гилмор коментира, че от една страна инструментите ще донесат радост на други хора, а от друга - ще се съберат средства за важни каузи.

"Тези китари бяха много добри с мен. Те са ми приятели, дадоха ми много музика. Просто мисля, че е време да си заминат и да служат на някой друг. Моето време с тях мина. Разбира се, парите, които ще бъдат събрани с тях, ще сторят огромно количество добрина на света - това е намерението ми", каза още един от най-великите китаристи на всички времена.

Юни 2016 година - със сврака

Снимка: Официален профил във Facebook

Освен че продажбата ще послужи на глобални и британски каузи, тя ще помогне на Гилмор и да разчисти къщата си. Той сподели, че планира да продаде части от колекцията си още от 1987 година.