Дигиталното образование все повече се доказва като модел, който скоро може би напълно ще измести стандартния метод на учене. Преди 4 години езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив за първи път в България и на Балканите въвежда модела 1:1 (едно към едно) като начин за преподаване и учене.

Какво мислят учениците за "новия" учебен процес и трудно ли е на учителите да свикнат с "новото" преподаване? Как протичат часовете, какви са предимствата и недостатъците на ученето без учебници и защо България е на челните места в дигиталното образование? (Не знаехте ли?) Всички тези факти и въпроси провери Надя Павлова, като се върна в училище за един ден. Водещата надникна в часовете на паралелка, която учи по модела 1:1. Надя направи крачка в бъдещето, защото според експерти, дигиталното образование е образованието на бъдещето.

Уилям Флорънс от Google for education:

"Пловдив е общината, която първа в България използва 1:1 (едно към едно) системата на обучение. Смятам, че България има страхотен потенциал да превърне обучението по метода 1:1 в стандарт и да стане лидер в региона".

Целта на този модел е учениците и учителите да използват дигитални технологии в учебния процес. Всички, които учат по тази система, имат свое електронно устройство (Chromebook - преносим компютър, създаден за работа в облака) и свързан към него персонален профил (акаунт). Не се използват десетки учебници, помагала и тетрадки. А ролята на учителя далеч не е същата като в стандартния метод на обучение. 1:1 се прилага в десетки държави по света като в страните САЩ, Великобритания, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Финландия, Швеция, Дания и Норвегия моделът е масов и доминира. В България моделът се прилага от 2018 г. А към момента имаме повече сертифицирани учители на глава от населението, отколкото в която и да е друга страна по света, според информация на Уилям Флорънс от Google for education.

Отговорите на всички любопитни въпроси за образованието на бъдещето гледайте тази неделя в 10:30 само в Надя DAILY по WNESS TV.