Малко повече от месец след ужасяващ инцидент в гаража му, довел до тежки изгаряния от втора степен по цялото му лице и горната част на тялото, Джей Лено разкрива за първи път какво наистина се е случило този ден.

"Когато работите с коли, има вероятност от злополуки", признава 72-годишният комик, който прекара девет дни в "Grossman Burn Center" в болница "West Hills", възстановявайки се от нараняванията си и претърпя две операции за присаждане на кожа. 

Лено и неговият дългогодишен приятел, Дейв Килаки, работели по запушен горивен тръбопровод в ходовата част на бял парен автомобил от 1907 г.,  паркиран в гаража на телевизионния водещ от 140 000 квадратни метра в Бърбанк.

"С парната кола имате бензин, но имате и изпарител, който се нагрява от пилотна лампа, за да превърне водата в пара", обяснява Лено.

След като в тръбопровода бил вкаран малко въздух в опит да се отпуши, лицето на Лено било полято от бензин, той знаел какво ще последва. Мигновено искра реагирала с газа и лицето на комика пламнало. "Чувствах се точно така, сякаш лицето ми гори", казва той. "Може би като най-интензивното слънчево изгаряне, което някога сте имали".

Въпреки шока, Лено знаел, че трябва да затвори очи и да задържи дъха си, докато се мъчел да излезе изпод превозното средство, преди Килаки да му помогне и да го измъкне. "Не съм паникьор, но знаех, че ако дишам, мога да си изгоря дробовете", казва той. "Бях под колата може би 10 секунди, преди Дейв да ме извади. По-дълго от това можех да загубя окото си", коментира още той пред "People".

Лено допрял лицето си в работната риза на Килаки, докато пламъците утихнали след това пристигнали лекари. Той бил лекуван от изгаряния по лицето, шията, гърдите, лявата ръка.

"Изгарянията му бяха по-дълбоки, отколкото очаквах", казва д-р Питър Гросман, хирургът на Лено. Той добави, че са свършили добра работа въпреки тежките изгаряния на комика.