Световноизвестната актриса Джулиан Мур се обяви за равенството между мъжете и жените в киноиндустрията по време на пресконференция в Кан.

Вижте Джулиан Мур на червения килим >>

"Аз твърдо заставам зад квотите в бранша, мисля че те са добро нещо за постигане на полово равенство", заяви актрисата - "Ние трябва широко да отворим вратите на жените и на малцинствата. Трябва да променим цялата култура в киноиндустрията, и тук добра работа могат да свършат задължителните квоти за равнопоставено участие на половете".

"От 20 години сме като "жълтите жилетки", настояваме за права и сме жертви на полицейско насилие", заяви пък французинът Мадж Ли, който с първия си пълнометражен филм "Клетниците" бие тревога за положението в предградията, предаде БТА. Филмът му е включен в конкурсната програма в Кан. Мадж Ли е отрасъл и продължава да живее в Клиши-Монфермей в Сена-Сен Дени, източно от Париж. Той заснел документален филм за родния си град след бунтовете през 2005 г., предизвикани от смъртта на двама младежи. През 2017 г. снима късометражния филм "Клетниците", който е номиниран за награда "Сезар". По-късно представеното във филма става основа на пълнометражния му филм, който вчера бе показан на феста.

"През 2005 г. си създадохме малка представа за нещата, но 15 години по-късно те изобщо не са еволюирали", отбеляза той, цитиран от БТА.

Снимка: БТА