За 4-та поредна година младите български филмейкъри имат уникалния шанс за изява и привличане вниманието на международни филмови експерти при пълна свобода на тематика, стил и жанр. За първи път иновативният филмов конкурс се осъществява с подкрепата и на Столична Община.

А ето и новината! Един от водещите филмови продуценти Фабиан Гасмия е новият председател на 13-членното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (Три-Пет-Пет). Той започва кариерата си през 2007 г., основавайки DETAiLFILM заедно с Хенинг Кам, като продуцира редица фаворити на най-престижните световни кинофестивали като PERSONAL SHOPPER, с който Оливие Асаяс грабна НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР в КАН ; L"AVENIR, който спечели на Миа Хансен-Льове СРЕБЪРНА МЕЧКА за най-добър режисьор на Берлинале и филма на Леос Каракс - ANNETTE, който откри състезателната програма в КАН миналата година. През 2015 г., Фабиан Гасмия стартира съвместна дейност със Zentropa Entertainments на легендата Ларс фон Триер. А 3 години по-късно основава новата си компания - Seven Elephants. Фабиан Гасмия е Вицепрезидент на Френско-Германската филмова Академия и е член на борда на Берлинската филмова школа dffb

Вижте снимки >>

Редом до него в звездното жури застава Кърсти Бел от Goldfinch Entertainment (Великобритания), основана с цел да подкрепя независимото кино и младите режисьори в първите им професионални крачки. През 2020 г. Кърсти прави своя режисьорски дебют с филм A Bird Flew In. Холивудският филмов фестивал в Капри я награждава за НАЙ-ДОБЪР ЕВРОПЕЙСКИ РЕЖИСЬОР, а филмът й бива номиниран за BEST UK FEATURE FILM на Raindance 2021 и BEST INTERNATIONAL FEATURE на Evolution Mallorca International Film Festival 2021. През 2021 г. Кърсти продуцира два пълнометражни филма: игрално - документалния QUANT, който открива състезателния конкурс на BFI London Film Festival и Father of Flies, който открива Raindance 2021.

Продуцентът Фабиан Гасмия

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Кърсти Бел е ко-продуцент на новия пълнометражен филм THE WHEELS OF HEAVEN на британския хитов режисьор и член на журито Бен Чарлз Едуардс, чиито снимки започват това лято. Продуцент на лентата е Деси Тенекеджиева с новата си компания BLACK SEA FILM. Това бе повод, родната кинозвезда да покани Кърсти да се присъедини към впечатляващото жури.

Режисьорката Кърсти Бел от Goldfinch Entertainment

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Почетен Председател на журито на НАГРАДА ЗА КИНО 355 продължава да е легендарният продуцент Освалдо Де Сантис, работил върху филми като "Титаник", "Аватар", "Междузвездни Войни", "Ледена епоха". Понастоящем е главен консултант на Paramaunt Pictures в Италия като преди това 33 години е бил Президент на Twenty Century Fox, Италия, а също и генерален директор на TV SKY.

Маестро Йордан Камдажлов, Деси Тенекеджиева, Освалдо де Сантис и Ива Иванова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Ето и имената на цялото 13-членно професионално международно жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година:

ФАБИАН ГАСМИЯ - Председател на Журито - Seven Elephants (Германия)

ОСВАЛДО ДЕ САНТИС -Почетен Председател - Paramount Pictures (Италия)

ФИЛИП РОТ - продуцент, сценарист, режисьор - UFO Film and TV Studios (САЩ)

ДЕСИ ТЕНЕКЕДЖИЕВА - актриса, продуцент - NOVA Film

ТОМАС П. ВИТАЛЕ - продуцент, сценарист - UNIVERSAL SYFY Network (САЩ)

ДОН МАЙКЪЛ ПОЛ - режисьор, сценарист - UNIVERSAL (САЩ)

СТАНИСЛАВ СЕМЕРДЖИЕВ - сценарист, продуцент, ректор на НАТФИЗ

КЪРСТИ БЕЛ - продуцент, режисьор- Goldfinch Entertainment (UK)

БЕН ЧАРЛЗ ЕДУАРДС - режисьор, продуцент- Goldfinch Entertainment (UK)

ИВАН ТОНЕВ - продуцент, оператор - ARS DIGITAL Studio

ВАЛЕРИЯ СТОЙКОВА - продуцент - MatchPoint Production

ДЖЕФРИ БИЙЧ - продуцент, сценарист - UFO Film and Television Studios (САЩ)

МАРК САМЪРС - кастинг директор - MS Casting Directors & Management (UK)

Фил Рот, Марк Самърс и Иван ТоневМеждународният кастинг директор Марк Самърс връчва статуетката на победителя за 2019 г. Йордан Михайловски

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

До 1-ви февруари, младите филмейкъри, може да кандидатстват при пълна творческа свобода, като има само едно ново условие - филмите им трябва да бъдат с НЕОЧАКВАН КРАЙ. Фондация "Стоян Камбарев ще реализира трите късометражните ленти, като за първи път и тримата финалисти (на възраст между 18 и 30 години) ще получат и финансов стимул от 1 500 лв.

Традиционно, крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само и единствено на публиката, която ще гледа филмите премиерно и ще гласува на живо по време на годишната ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ НА ФОНДАЦИЯ "СТОЯН КАМБАРЕВ" - 13-та Награда за Полет в Изкуството и 4-та НАГРАДА ЗА КИНО 355. Дългоочакваното от всички млади творци в България събитие, ще се проведе на 26- ти април в Joy Station.

Финалистите на Наградите за Полет в изкуството и Кино 355 за 2021 година на Фондация "Стоян Камбарев" на официалната церемония по награждаването

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Носителят на НАГРАДА ЗА КИНО 355 ще получи прекрасна бронзова статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от NOVA Film. Миналата година международното жури селектира проектите на младите кинорежисьори Виктор Иванов, Роуз Траян и Елена Чергиланова. След като заснеха филмите си, публиката избра за победител Виктор и неговата забавна черна комедия "10 начина да умреш".

Само за три години, благодарение на НАГРАДА ЗА КИНО 355 се появиха цели 15 нови български филма, подкрепени от Фондация "Стоян Камбарев" и продуцирани от Деси Тенекеджиева ( NOVA Film), която сподели:

"Благодаря сърдечно на всички мои прекрасни колеги от световния филмов елит, които приеха да се присъединят към голямото семейство на Фондацията и станат част от международното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Нашият Председател тази година Фабиан Гасмия е изключително хитов продуцент и невероятно харизматична личност, който прие с огромно удоволствие, въпреки напрегнатата си програма и по всяка вероятност ще присъства и на Церемонията. Сега е време младите кинорежисьори да приемат отправеното предизвикателство защото рядко имат такава възможност - техни филми да бъдат видени и оценени от такова жури"

еси Тенекеджиева награждава победителя в Наградата за кино 355 за 2019 година Йордан Михайловски

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Кандидатури за НАГРАДА ЗА КИНО 355 се приемат до 01.02.2022 г

Още подробности за журито, наградата и условията на конкурса, може да намерите ТУК.