Членовете на Гилдията на Съюза на американските сценаристи (WGA) одобриха нов тригодишен договор, пет месеца след като профсъюзът обяви стачка, която доведе до срив в производството на филми и телевизионни предавания в Холивуд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

WGA съобщи, че 99 % от членовете, които са гласували, са пуснали бюлетина в подкрепа на споразумението, което предвижда увеличение на заплатите, някои защити при използване на изкуствен интелект и други придобивки.

Сценаристите напуснаха работа на 2 май, което доведе до затваряне на много филмови и телевизионни продукции и забавиха предавания, предназначени за есенния сезон на излъчване.

Сценаристите се върнаха на работа на 27 септември, след като преговарящите постигнаха предварително споразумение с Алианса на филмови и телевизионни продуценти, групата, която преговаря от името на Walt Disney, Netflix и други студия.

Все пак много филмови и телевизионни продукции остават в неизвестност, тъй като актьорите стачкуват от юли насам, посочва Ройтерс.