Година след като Холивуд бойкотира наградите "Златен глобус", Брад Пит, Стивън Спилбърг и други големи имена са настроени да се завърнат, а организаторите се опитват да възстановят блясъка на церемонията, която бе едно от основните събития в света на киното, пишат задокеанските издания.

Очаква се повечето от тазгодишните номинирани да стъпят на червения килим по време на церемонията в Бевърли Хилс във вторник, каза Хелън Хьоне, президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (АЧПХ), организацията, която раздава наградите.

"Номинираните откликнаха по страхотен начин", каза Хьоне, германски журналист, избрана в края на 2021 г. със задачата да преведе организацията през скандалите за сексизъм и расизъм. "Само малцина няма да присъстват, така че сме развълнувани", каза тя и се зарече, че вечерта ще бъде "партито на годината".

Снимка: АР/БТА

През своята 80-годишна история церемонията за отличията е известна като празненство с изобилие от алкохол, което поставя началото на холивудския сезон на призовете и очертава пътя към престижните статуетки на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Бъдещето на "Златните глобуси" беше поставено под съмнение през 2021 г., когато разследване на в. "Los Angeles Times" разкри, че организацията не е имала чернокожи журналисти в своите редици. Някои членове бяха обвинени за сексистки и расистки забележки и получаване на облаги от знаменитости и филмови студия.

Телевизионният канал NBC отказа телевизионното излъчване за 2022 г., но мрежата на Comcast се съгласи да излъчи отново церемонията тази година, след като АЧПХ въведе промени и нови етични правила. Сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас, близо 52% са расово и етнически разнообразни, като 10% от тях са чернокожи.

Снимка: АР/БТА

"Организацията наистина премина през цялостен процес на реформи в последните 18 месеца", каза Хьоне и добави: "Увеличихме разнообразието, прозрачността, отчетността."

Комикът Джеръд Кармайкъл, който е чернокож, ще бъде водещ на тричасовата церемония, а Еди Мърфи ще получи отличие за цялостен принос. Режисьорът Куентин Тарантино и актрисата Джейми Лий Къртис са посочени сред водещите.

Джеръд Кармайкъл

Снимка: АР/БТА

Сред номинираните, които се очаква да присъстват, са Брад Пит и Марго Роби с филма "Вавилон", Стивън Спилбърг и актьорският състав от "Семейство Фейбълман", звездата от "Жената воин" Вайола Дейвис, режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън и певицата Риана, номинирана за песента към "Черната пантера: Уаканда завинаги".

Някои знаменитости обаче ще стоят настрана.

Брендън Фрейзър, номиниран за главната си роля в "Китът", каза, че няма да присъства, след като обвини бивш президент на АЧПХ, че го е опипвал.

Брендън Фрейзър

Снимка: АР/БТА

Том Круз също не се очаква да се появи, въпреки че неговият блокбъстър "Топ Гън: Маверик" е номиниран за най-добър филм - драма, предава БТА. През 2021 г. Круз върна трите си статуетки "Златен глобус" в знак на протест срещу практиките на организацията.

"Аватар: Природата на водата" на Камерън и биографичният филм "Елвис" на Баз Лурман също са сред претендентите за най-добър филм.

Тъмната комедия "Баншите от Инишерин" доминира с осем номинации, а ситуационната комедия "Начално училище Абът" е начело по номинации в телевизионните категории.