Холивудските филмови студия обещават лято с високоскоростни автомобилни гонки, епични експлозии и страховити тръпки, водени от желанието да привлекат зрителите обратно в кината, опустели от продължителното затваряне заради коронавирусната пандемия.

Повтаряйки лозунга "Големият екран се завръща", актьори, режисьори и ръководители на студиа, събрали се на среща в сряда, направиха преглед на предстоящите филми с цел да промотират ходенето на кино в момент, в който все повече хора се ваксинират, а ограничителните мерки се разхлабват.

"Завръщането в киносалона те кара да се чувстваш невероятно добре", заяви режисьорът Джей Джей Ейбрамс, застанал пред огромния екран на киносалон от веригата AMC Entertainment в Лос Анджелис.

"Да си в голяма, тъмна зала с непознати, да крещиш и да се смееш под въздействието на емоциите, това е естествена човешка потребност. Мисля, че тя ще завърне с всичка сила", допълни Ейбрамс.

Скептиците обаче се опасяват, че зрителите, "погълнали" огромно количество филмово съдържание по време на кризата с Covid-19 благодарение на стрийминг платформите, не са склонни да се простят с удобството на домашния диван и да се отправят към касите на киносалоните.

За да ги "примами", Холивуд ще пусне на голям екран множество филми през идните седмици, сред които "Круела" и "Черната вдовица" на "Disney", "Бързи и яростни 9", мюзикълът "Във висините" ("In the Heights") и други.

Излизането по кината на много от тези филми беше отложено от студиата, които се надяваха, че могат да изчакат отминаването на пандемията и да генерират солидни продажби на билети, след като зрителите отново започнат да ходят на кино.

Студийните ръководители отбелязват, че са окуражени от скорошните касови успехи на продукции в чужбина. В Китай, например, комедията "Детектив Чайнатаун 3", която излезе на екран през февруари, реализира внушителните за пандемичното време 398 милиона долара от продажбата на билети.

"Когато историята е страхотна, публиката определено ще се завърне. Мисля, че можем да ѝ се доверим", казва режисьорът на филми на ужасите Джейсън Блум.

Лидерите в бранша планират първата по рода си Седмица на киното в САЩ през юни, изпъстрена със специални събития и промоции. Част от посланието на организаторите е: "Време е да се разделите с дивана си".

Сред участниците във вчерашната проява беше и "Терминаторът" Арнолд Шварценегер, който на свой ред заяви:

"Дойде моментът да сложим край на този пандемичен период. Сега е времето да се завърнем към големия екран", каза той.