Киноманите показаха разочароващо нисък интерес към новия филм от франчайза "Индиана Джоунс" този уикенд, съобщиха АП и ДПА.

Конгломератът "Уолт Дисни Къмпани" и филмовата продуценстка компания "Лукасфилм" установиха, че "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", чийто бюджет надвишава 250 милиона щатски долара, дебютира в долния край на прогнозите за приходи, като спечели едва 60 милиона долара от продажбите на билети в Северна Америка.

Международните прожекции на филма донесоха още 70 милиона долара, което означава, че общият приход на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" се равнява на 130 милиона долара. Така продукцията лесно си осигури първата позиция в бокс-офиса, но не отговори на очакванията за тържественото изпращане на един от най-емблематичните актьори в конкретна роля в съвременното кино. "Уолт Дисни Къмпани" прогнозира, че ще филмът ще донесе 82 милиона долара в САЩ през дългия уикенд за националния празник на страната четвърти юли, както и 152 милиона долара в световен мащаб.

"Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" е дългоочакваната пета част от приключенската поредица, създадена от Стивън Спилбърг и Джордж Лукас през 1981 г. Новият филм е първият, който не е режисиран от самия Спилбърг. На негово място е Джеймс Манголд, чийто сценарий, одобрен от Спилбърг, разказва за по-възрастния д-р Джоунс, който се оттегля от работата си в университета и се впуска в ново приключение с кръщелницата си Хелена (в ролята е Фийби Уолър-Бридж).

"Впечатляващо е, че франчайз, който е на повече от 40 години, е номер 1 в бокс-офис класацията. Но няма съмнение, че имаше по-големи надежди за дебюта на този филм", каза медийният анализатор Пол Дергарабидиан. "Това е Индиана Джоунс. Това е лятна филмова икона."

Снимка: БТА

Филмът направи своята бляскава премиера на филмовия фестивал в Кан през май, като отдаде почест на Форд, който каза, че това е последната му изява като Индиана Джоунс.

Отзивите обаче се оказаха неочаквани и разочароващи, като се има предвид, че това е първата продукция от поредицата след неодобрения четвърти филм от 2008 г. "Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп". Друг допринасящ проблем е, че значителна част от целевата аудитория, по-възрастните зрители, не са склонни да купуват билети за големи блокбастъри в рамките на първия уикенд. Но дори "Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп", чийто бюджет се равнява на 185 милиона долара, успя да спечели над 790 милиона щатски долара.

Снимка: АП/БТА

"Понякога рецензиите нямат значение, но настроението след фестивала в Кан беше много силно", каза Дергарабидиан. "Това постави началото на възприятие, при което хората вече се чувстваха разочаровани, дори без да са го гледали."

Второто място в бокс-офис класацията отива при "Спайдър-мен: През Спайди-вселената" с приходи от 11,5 милиона долара този уикенд. "Стихии" се нареди на третото място с 11,3 милиона долара. "Без лоши чувства" е на четвъртата позиция с приходи от 7,5 милиона, а пети е "Трансформърс: Възходът на зверовете", който донесе 7 милиона долара от продажбите на билети.

Анимационният филм "Руби Гилман: Тийн кракен" дебютира този уикенд на шестата позиция с 5,2 милиона долара.

Снимка: Forum Film Bulgaria

"Уолт Дисни Къмпани" няма да се сблъска с конкурентни блокбастъри през предстоящия уикенд, когато студиото ще може да се надява на гледаемостта от повече семейства и по-възрастни зрители. "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" обаче ще срещне още трудности през следващите седмици от месец юли, заради излизането на "Мисията невъзможна 7: Пълна разплата - част първа" на 12 юли, последван от "Опенхаймер" и "Барби" на 21 юли.