Без звезди, без червен килим, без телевизионно излъчване: тазгодишните носители на "Златен глобус" ще станат известни в неделя на церемония, която до голяма степен ще бъде "минорна". Тук възниква въпросът: имат ли все още тежест тези отличия?

Холивудските студиа обикновено използват наградите "Златен глобус" и техния блясък като маркетингов инструмент за популяризиране на своите филми и сериали, но тази година те ги бойкотират публично.

"В момента Холивуд в по-голямата си част не обръща внимание на наградите "Златен глобус", казва Марк Малкин от "Variety". "И ако Холивуд отхвърля тези отличия, каква може да е тяхната тежест? Мисля, че няма да е много голяма", допълва той.

Бойкотът е последица от години на оспорвани практики на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда отличията.

Организацията, наброяваща около стотина членове, отдавна, макар и не публично, е обвинявана в холивудските кръгове в редица недостатъци, вариращи от корупция до расизъм.

Снимка: БТА

Влиянието на призовете"Златен глобус", което отстъпва само на това на "Оскар"-ите, обаче означаваше също, че всяка критика към организацията беше предпазлива. До момента, когато "Лос Анджелис таймс" не направи публично достояние липсата на чернокожи в редиците й, отприщвайки вълна от упреци.

На фона на скандала телевизия NBC, която притежава правата за церемонията, реши да не я излъчва тази година. Така 79-ите награди "Златен глобус" ще се проведат без публика, без преса и без звезди.

Официално организаторите изтъкнаха като причина коронавирусната пандемия.

Според Малкин обаче Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се е опитала да привлече известни личности, за да обявят тазгодишните носители на "Златен глобус". "И нито една знаменитост, повтарям, нито една, не каза да", изтъква той.

Снимка: Getty Images

Така че този път отличията са далече от ролята си на "любимото холивудско парти" - първото голямо събитие от наградния сезон.

Филмите, номинирани или спечелили "Златен глобус", обикновено бележат увеличение в продажбите. Тази година "Белфаст" на Кенет Брана и "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън водят по номинации за наградите с по седем. Нито един от акаунтите им в социалните мрежи, обаче, нито техните трейлъри споменават за това.

Холивуд, разбира се, обича историите за изкупление и малко хора биха се осмелили да изключат напълно завръщането на наградите "Златен глобус".

"Златната статуетка е златна статуетка. И от десетилетия тя е барометър за успеха. За мен наградите "Златен глобус винаги са били от значение за тези, които се борят за "Оскар" или "Еми", казва експертът по телевизионни комуникации Ричард Ликата.

След скандала миналата година Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд побърза да започне реформи, по-специално за разнообразяване на членския си състав, припомня БТА. Въведена беше и забрана членовете й да приемат луксозни подаръци от студиа, които ги "ухажват" за гласовете им.

Снимка: Getty Images

И ако днес студиата избягват публично организацията, източници разкриват, че членовете й са получили тихомълком линкове или DVD-та и са били канени на прожекции, понякога по искане на известни звезди.

"Това е индустрия, която често е прощавала в миналото. Тя ще унищожи нещо и след известно време ще прости. Така че да, мисля, че наградите "Златен глобус" ще се завърнат", отбелязва Ричард Ликата.