Белязаните от скандал през последните месеци награди "Златен глобус" оповестиха промени в правилата, които ще позволят на чуждоезични и анимационни филми да се съревновават за отличията в основните категории.

От Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се борят да реформират влиятелните, но засегнати от скандала призове. Страстите се разгорещиха, след като телевизия NBC се отказа от излъчването на церемонията догодина на фона на широко разпространените и "гръмки" критики срещу организацията, обвинена в липсата на разнообразие и прозрачност.

Редица наблюдатели изразиха възмущение и отправиха язвителни забележки към отличията, че аплодираният от критиците филм "Минари" - имигрантска история, заснета предимно на корейски, но в Арканзас, САЩ, беше ограничен до категорията за чуждоезични филми на тазгодишното шоу.

Продукцията не беше допусната да се съревновава във водещите категории на призовете за най-добра драма и най-добра комедия. В същата позиция миналата година беше и социалната сатира "Паразит", която впоследствие триумфира на "Оскар"-ите, спечелвайки и топ отличието на американската киноакадемия за най-добър филм.

"Докато преразглеждахме нашите насоки тази година и се вслушахме в индустрията, решихме да възприемем нови подходи за бъдещите шоута, гарантиращи, че тези филми получават полагащото им се внимание. Езикът вече няма да е бариера пред признанието за най-добрия", се посочва в изявлението, направено от президента на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд Али Сар.

Снимка: Getty Images

Съставена от около 90 журналисти, които гласуват за вторите по големина награди в Меката на киното, организацията от месеци е "под обстрел" след отправените обвинения в расизъм, сексизъм, тормоз и корупция в редиците ѝ. Сред критиците се наредиха водещи студиа, стрийминг платформи и звезди като Том Круз и Скарлет Йохансон, припомня БТА. Круз върна трите си статуетки "Златен глобус", а Йохансон заяви, че няма да работи с организацията, освен ако тя не направи трайни промени.

Решението на телевизия NBC, оповестено миналия месец, да се откаже от излъчването на церемонията догодина дойде, след като Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се съгласи да приеме в редиците си повече чернокожи членове и да предприеме и други реформи през следващите 18 месеца. Телевизионната мрежа първоначално приветства плана, но по-късно заяви, че ще изчака да види дали промените ще дадат резултат.

Снимка: Getty Images