В седмицата, в която отбелязваме Международния ден на доброволеца, ви срещаме с човека - символ на доброволчеството в България Лазар Радков. Той е добре познат с инициативата "Капачки за бъдеща", благодарение на която към момента са събрани над хиляда и двеста тона пластмаса. Резултатът - за безвъзмездно ползване са предоставени над 20 кувьоза за болници в цялата страна, няколко детски линейки, спасителни автомобили за труднодостъпни места, както и допълнителна медицинска техника.

Лазар Радков признава - все повече хора в България започват да си дават сметка, че когато си се погрижил за себе си и близките си, е време да допринесеш с нещо към средата, в която ще живеят децата и внуците ти. "Аз имам дълг към бъдещето - да оставя света малко по-смислен, по-подреден, по-хубав, по-добър, отколкото съм го намерил. Защото ако не го направя, аз ще съм живял напразно", споделя още той.

Усилията на Лазар Радков обхващат различни обществени сфери. През последната година той организира курсове за ученици по първа помощ, за да са подготвени при бедствия и аварии, както и да могат да разпознават животозастрашаващите ситуации. Също така, активно помага на доброволци от "Клубове за бъдеще", ангажирани да правят безплатни прегледи на хора от села в Пазарджишка и Старозагорска област. Над 300 души са били прегледани за кръвно налягане, пулс, кръвна захар, както и са им били изготвени електрокардиограми.

Лазар Радков споделя, че не винаги силите му стигат за всички инициативи и идеи, но планината, селският труд и здравият сън успяват да го съхранят мотивиран. Има ли обаче негативна страна доброволчеството и какво е усещането една твоя идея да се разрасне толкова много, че да заживее независимо от теб?

Цялото интервю с Лазар Радков гледайте тази събота от 20:00 ч. в "ЗаВръзки" с Надя Павлова по WNESSTV.