Тържествена церемония по случай коронясването на тазгодишната Царица Роза в Казанлък се състоя на специално изградена сцена площад "Севтополис". Подарък към жителите и гостите на града по случай 120-ите юбилейни празници беше концерт на "Пеещи артисти" на Игор Марковски със сборен симфоничен оркестър на маестро Георги Милтиядов.

Първи на сцената излязоха Симеон Владов и Гергана Стоянова, след тях една от най-сложните песни в концерта "Защо" изпълни Койна Русева. Публиката в Казанлък чу най-новата песен на Петя Буюклиева "Докога", която е по стихове и музика на Биляна Ангелова и аранжимент на Георги Цветков. Сред участниците бяха Маргарита Хранова, Албена Михова, Люба Пашова, Петя Дикова, Вили и Красимир Гюлмезови.

Вижте снимки >>

Минути след коронясването на 55-ата Царица Роза Кристина Попова от Петя Дикова, Албена Михова и Люба Пашова, "Пеещите артисти" изпяха емблематичната българска песен "Една българска роза" с нов аранжимент, направен от Георги Милтиядов, специално за юбилейното 120-ото издание на Празника на розата в Казанлък.

Сред гостите беше и авторът на текста на песента Найден Вълчев, който е в Града на розите по специална покана на БТА. Публиката хареса новия вариант на песента и тя беше изпълнена на бис, а по време на нейното изпяване се включи и самият Найден Вълчев.

Снимка: Христо Касабов/БТА

На церемонията присъстваха кметът на града Галина Стоянова, старозагорският митрополит Киприан, митрополитът на Димотика, Орестиада и Софлий Дамаскин, представители на общински, областни и държавни структури, кметове на побратимените градове, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, участниците в в 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък, както и стотици жители и гости на града.

"Не е нужно тази вечер да ви убеждавам, че столицата на България е Казанлък. Благодаря на гостоприемния Казънлък, че прие толкова много гости. Всички с отворени сърца, защото България е велика. Родната ни долина е прекрасна. Тук има място за всички, които обичат, които се веселят, които могат да преживяват и имат силата да постигат мечтите си", каза по време на церемонията кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Петя Буюклиева, поетът и автор на текста на песента „Една българска роза“ Найден Вълчев, Маргарита Хранова, Симеон Владов и Милица Божинова.

Снимка: Христо Касабов/БТА

Церемонията завърши с празнична заря, а на сцената се качи световноизвестната румънска поп певица Инна, заради която хиляди жители и гости на града се събраха на площада. Тя е изпълнител на хитови песни като "Hot", "Love", "Deja Vu", "Amazing", "Fever", с част от които зарадва присъстващите. След бурни овации в края на концерта звездата излезе на бис със световните си хитове "Sun is up" и "Hot". Пред събралото се множество тя каза на български и най-топлите думи "Обичам те".

Инна дебютира на музикалния пазар с албума "Hot", a едноименият сингъл за кратко време се изкачва до първа позиция в музикални класации в близо 20 държави, припомня БТА. Тя е носител на редица награди и номинации, включително "Balkan Music Awards", "MTV Europe Music Awards" и "Romanian Music Awards".

Елена Александра Апостоляну, както е истинското име на звездата, изучава "Политически науки", преди да се отдаде на музика. Тя е полиглот и знае пет езика.

Инна

Снимка: Христо Касабов/БТА