В навечерието на Коледа варненската публика се наслади на истинско музикално вълшебство на красивата сцена на Операта.

Вижте снимки >>

Деси Тенекеджиева специално се завърна от Лондон, за да представи за първи път в родния си град Коледен концерт-спектакъл с младите музикалните звезди, носители на престижната Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев".

"За пореден път, Деси - Поздравления! След тъжен ден успя да стоплиш сърцето ми...Толкова много таланти и красота променят хората!"

"Вие ни подарихте разтърсваща коледна емоция! Най-после нещо красиво в този град! Благодарим виии!"

"Невероятна Коледна Магия беше завладяла и сцената и залата! Толкова талант, музика, красота, настроение... Уникално беше! Поздравления за всички и бъдете здрави, летящи и вдъхновени!"

"Такава музикална продукция и такъв вълшебен спектакъл Варна никога не е виждала!"...

Това бяха малка част от отзивите, които заляха социалните мрежи на Деси и всички участници веднага след концерта.

Публиката се пренесе в приказно пространство, заедно с музикантите и гледаше през големия прозорец (мултимедия) как златната луна озарява нощното небе и снегът вали. На фона на това вълшебство Деси Тенекеджиева потопи зрителите във вълнуващи и любопитни спомени за първите стъпки на младите си приятели, които представяше, чрез кратки филмчета, заснети специално по повод номинацията им за Наградата за полет в изкуството, носеща името на незабравимия Стоян Камбарев.

Гостите се насладиха на класическа, госпъл и поп музика, начело с маестро Страцимир Павлов и цяло съзвездие от млади открития на Фондацията - прекрасните оперни диви Весела Янева и Мария Славова, виртуозното дуо на цигуларя Алекс Зайранов и китариста Георги Димитров-Жожо, пианистът-феномен Светослав Тодоров, който също пристигна от Лондон за концерта, а дни след това изнесе и самостоятелен рецитал в България Мол.

Освен с ефектните си солови изпълнения на рояла, Светослав стана отново част от Gospel Chorale на Страцимир Павлов, заедно с очарователната актриса Ирен Лазарова и любимците на Варна - певицата Антоанела Петрова, барабаниста Валери Ценков и басиста Борис Казаков. На коледното шоу в Операта изгряха и единственият поп изпълнител, подкрепян от Фондацията - Георги Кючуков, известен с артистичния си псевдоним Mr. VOG, както и прекрасните ангелчета от студио "Балет" на Бистра Бъчварова, някои от тях може би бъдещи открития на Фондация "Стоян Камбарев".

"За мен беше повече от вълнуващо да споделя сцената с тези изключителни млади таланти, вече истински звезди! Това са едни от най-впечатляващите за възрастта си класически музиканти и певци не само в България, но и смело мога да заявя в света. Много съм щастлива, че Фондация "Стоян Камбарев" е важна част от бляскавото им развитие, като продължава да ги подкрепя в осъществяването на конкретни техни арт проекти. А сега и с радост обявявам първите наши пет годишни стипендии, които отиват именно при най-младите ни музикални звезди. Това стана възможно благодарение на средствата, които събрахме по време на Втория благотворителен бал на Фондацията в Лондон преди месец, под патронажа на НЦВ Княз Кирил Преславски, на когото благодарим сърдечно за подкрепата!" - сподели Деси Тенекеджиева в качеството си не само на артист и продуцент, а и на председател на УС и вдъхновител на единствената по рода си Фондация за изкуство в България, която се грижи за откритията си не само кампанийно, а с години напред.

Официалният дизайнер на Коледния концерт София Борисова облече в приказно красиви рокли трите главни дами на вечерта - Деси и удивителните класически певици Мария Славова и Весела Янева, която освен с оперна ария смая публиката и с атрактивните си интерпретации на госпъл класиките Amazing Grace и Alleluia.

След любимите коледни White Christmas, Santa Baby, Silent Night, Jingle Bells и много горещи аплодисменти, музикантите се върнаха за бис и спектакълът завърши емоционално с Time to Say Goodbye в дует на двете млади оперни диви и с надеждата за нови срещи с варненската публика.

Коледният концерт се осъществи с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Банка ДСК и Бон Марин Холдинг. Meдийни партньори са Dir.bg, Дарик Радио и Радио Варна, както и традиционните дългогодишни партньори на Фондацията. Продуцент е Нова Филм.