Организаторите на церемонията по връчването на американските музикални награди Грами решиха да направят голяма реформа и да премахнат тайната комисия, която досега избираше кои творци да бъдат включени в списъка с номинираните за отличията, предадоха световните агенции. До това решение се стигна след протести на изпълнители, които казаха, че няма прозрачност в процеса на определяне на номинираните и че има нередности в него.

Номинираните за Грами за 2022 г. ще бъдат избирани чрез гласуване на всички над 11 000 членове на американската звукозаписна академия, а не от комисия от експерти, чиято самоличност оставаше анонимна и която наброяваше между 15 и 30 членове.

"Тези значителни промени на процеса на избиране на номинираните отразяват ангажимента на наградите Грами да еволюират в съответствие с музикалния пейзаж и да направят така, че правилата и ръководните принципи са прозрачни и справедливи", се казва в изявление на Звукозаписната академия.

Броят на категориите, за които ще се гласува, също така ще бъде намален. Наградите Грами ще отличават отсега нататък латиноамериканската музика и музиките на света, което прави общо 86 категории.

Тази промяна последва обвиненията в корупция, отправени през ноември от канадския изпълнител Дъ Уикенд, който въпреки комерсиалния си успех беше един от "големите забравени" на наградната церемония през 2020 г. След това той предупреди, че повече няма да предлага парчетата си на избирателната комисия с цел номиниране за отличията.

Харви Мейсън-младши, временен президент на Звукозаписната академия, твърди, че тя е преминала през една година на безпрецедентни промени.

През 2020 г. Дебора Дъган, първата жена шеф на академията, беше отстранена заради пропуски и провали в управлението. След това тя подаде жалба и обвини академията в дискриминация, в сексуален тормоз и в нередности при гласуването за наградите Грами.

Бившият певец от бандата Уан Дайрекшън Зейн Малик също разкритикува комисията, определяща номинациите и заяви: "Поддържам натиска и продължавам борбата за прозрачност и инклузивност. Ние трябва да се уверим, че отдаваме почит и признание на изключителния талант и креативност на всички. Нека за сложим край на тайната комисия".