На тазгодишните Оскари ще работи специален кризисен екип, който да се справя с всякакви инциденти в реално време в отговор на случката с шамара, който Уил Смит зашлеви на Крис Рок по време на церемонията през 2022 г, съобщава BBC.

Главният изпълнителен директор на Академията Бил Крамър каза пред списание "Time", че новото звено е "изпълнило много сценарии" с надеждата, че ще бъдат "подготвени за всичко".

"Заради случката от миналата година отворихме умовете си за много неща, които могат да се случат на Оскарите", каза той.

"CODA-Дете на глухи родители" получи доста награди и аплодисменти

Снимка: Getty Images

Президентът на Академията Джанет Янг преди това каза, че отговорът на спора на Смит с Рок не е бил достатъчно бърз.

Смит удари шамар на колегата си комик, след като той се пошегува много неуместно с Джейда Пинкет Смит и алопецията, от която страда. Той сравни обръсната ѝ глава с героинята редник Джейн на Деми Мур. Уил Смит се закани: "Дръж името на жена ми далече от циничната си уста".

Въпреки инцидента той остана на церемонията и по-късно получи "Оскар4 за най-добър актьор за изпълнението си в "Методът Уилямс".

Крамър каза, че новият екип ще може да се събере "много бързо", за да реагира. "Да се надяваме, че нищо неочаквано няма да се случи и никога няма да се наложи да използваме тези планове, но вече имаме протокол за действие" каза той. 

Присъствието на Джими Кимъл също дава някакво успокоение за адекватна реакция, тъй като той има дългогодишен опит на живо като телевизионер и водещ.