Кучета дефилираха на червения килим в Прага на премиерата на филм, посветен на спасяването на четириноги, станали обект на лошо отношение. Продукцията е направена по добилата голяма популярност в страната книга "Гъмп - кучето, което научи хората да живеят", излязла през 2019 г. Тя разказва от първо лице за преживяванията на животното и на негови събратя, станали обект на лошо отношение.

Книгата стана голям хит в страната и с продадени 140 000 броя влезе в класацията на бестселърите в Чехия за миналата година. Успехът ѝ доведе до създаването на песен и на филм със същото име. Премиерата на кинопродукцията трябваше да се състои в края на миналата година, но заради коронавируса беше отложена.

"Проектът "Гъмп" цели да покаже лошото отношение към кучетата", обяснява авторът Филип Рожек. Приходите от филма отиват и за изграждането на нов приют за животни, който трябва да отвори врати през септември във Велке Поповице, на 27 км югоизточно от Прага.

Снимка: Скрийншот Reuters

"Смисълът на целия този проект е да повиши осведомеността и да събере пари, които са необходими за подслон и за финансиране на организациите. Това искахме," казва Рожек при премиерната прожекция на филма, придружаван по червения килим от кучето Гъмп.

Идеята за книгата се ражда, докато Филип Рожек и негов приятел работят в организация, която спасява кучета в беда.

Режисьорът на филма Ф. А. Брабец сподели, че е бил привлечен от проекта заради предизвикателството да покаже емоциите на животните на голям екран, предава БТА. "Историята е изключително емоционална", казва той.

В продукцията участват известни в Чехия актьори.

Снимка: Скрийншот Reuters