По случай 30-годишнината от излизането на екран на култовия трилър "Мълчанието на агнетата", компания "Kino Lorber Studio Classics" ще го преиздаде през есента с 4K резолюция. Новата версия ще включва и непубликувани досега бонус материали за филма..

"Мълчанието на агнетата" на режисьора Джонатан Дем с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в главните роли излиза на екран през 1991 г. Лентата получава възторжени отзиви както от критиката, така и от публиката, припомня БТА. Нещо повече, тя е номинирана за седем награди "Оскар", от които печели пет - за най-добър филм, режисьор, актьор и актриса в главна роля и адаптиран сценарий.

Благодарение на филма и ненадминатото превъплъщение на сър Хопкинс, д-р Ханибал Лектър заема своето място в популярната култура.

Юбилейната версия на "Мълчанието на агнетата" ще излезе на 19 октомври.

Ето и няколко интересни факта около продукцията:

Според Джоди Фостър, в първия ден на снимките Антъни Хопкинс се подиграва с нейния "южен" акцент (Джоди е от Калифорния) и по-късно тази импровизация е включена във филма.

В подготовката за ролята си Антъни Хопкинс внимателно изследва биографии на известни серийни убийци. Посещава затвори, изучава осъдени престъпници и дори присъства на някои от съдебните заседания. Така се появява известният "немигащ" поглед на Ханибал Лектър - докато гледа видеозаписите на разпита на кървавия убиец Чарлс Менсън, Хопкинс забеляза, че той не мига, погледът му сякаш е "замръзнал". Джоди Фостър категорично отказва да изучава видеоклипове с участието на истински убийци, а актьорът Скот Глен, който последва примера на Хопкинс, е имал сериозни психически проблеми в продължение на няколко месеца след края на снимките, по-специално страдал от безсъние и кошмари.

"Мълчанието на агнетата" е третият филм в историята на киното, спечелил 5 награди "Оскар" в основните номинации.

Антъни Хопкинс става вторият актьор в историята на американското кино, който получава Оскар за най-добър актьор, въпреки че прякото му участие във филма е минимално - двадесет и четири минути и петдесет и две секунди екранно време.

След като д-р Лектър е преместен от психиатрична болница и поставен под охрана в желязна клетка, режисьорът Деми планира да облече персонажа в жълт или оранжев гащеризон. Хопкинс обаче убеждава Деми, че Лектър, облечен изцяло в бяло, ще изглежда много по-опасно. Хопкинс обяснил тази идея със зъболекарите, от които той много се страхува, които по правило също са облечени в бяло.

ФБР предоставя на режисьорите максимална подкрепа и съдействие, тъй като филмът не само показва ефективността на агентите на ФБР, но и се превръща в своеобразна "реклама", привличаща момичета в редиците на тази организация.

Маниакът "Бъфало Бил" е събирателен образ на трима известни убийци от реалния живот: Тед Бънди (изнасилвач и убиец на жени), Ед Джин (шие дрехи от кожата на някои жертви) и Гари Хайдник (държи жертвите си в мазето от собствената си къща).

Когато агентът на Антъни Хопкинс за първи път му се обадил в Лондон с предложение да проучи сценария за филма "Мълчанието на агнетата" за евентуално участие в него, Хопкинс бил убеден, че това е някакъв детски филм с животни.

"Лудешкият танц" на Джейм Гамб не е включен в сценария, но е добавен към филма по настояване на Тед Левин, който смята, че сцената е от съществено значение за разкриването на същността на характера му.

Д-р Ханибал Лектър, изпълняван от Антъни Хопкинс, заема почетното първо място в списъка на 100-те най-големи "филмови злодеи".

В оригиналната книга по време на психиатрична среща между д-р Лектър и Старлинг са инсталирани решетки и мрежи. За да даде на Лектър и Клариса повече интимност и доверие, режисьорът Деми предложи да се използва стъкло вместо решетки.

Сценаристът Тед Тали първоначално е виждал само Джоди Фостър като Старлинг, докато режисьорът Деми планирал да я изиграе Мишел Пфайфър. Конфликтът между режисьора и сценариста приключва, когато създателите на филма отказват да платят на Пфайфър искания хонорар от два милиона долара и накрая одобряват Фостър за главната роля.

За да изобрази достоверно "трансвестит", актьорът Тед Левин прекарва известно време в посещения на барове и клубове, където се събират истински любители на обличането, и общува с посетителите, изучавайки техните навици и нрави.

Къщата, която участва в снимките като "леговище на маниака", се намира не само в малкото градче Белер, Охайо, където актьорът Тед Левин прекарва детството си, но буквално се намира до къщата на най-добрия приятел на Левин от училище.

Правата върху филма за "Мълчанието на агнетата" първоначално са закупени от актьора Джийн Хекман. Той планира да режисира този филм и да изиграе или д-р Ханибал Лектър, или самия Джак Крофорд, но по-късно се отказва от плановете си.

Черепът на гърба на пеперуда във филмовите плакати е картина на Салвадор Дали "In Voluptas Mors", изобразяваща седем голи жени, които приличат на човешки череп.

Известният Дино де Лаурентис, който продуцира първия филм за Ханибал Лектър "Преследвачът" през 1986 г., се отказва от "Мълчанието на агнетата", защото "Преследвачът" е търговски провал. По-късно обаче де Лаурентис отново се връща към тази тема, ставайки продуцент на филмите "Ханибал" и "Червеният дракон".

Актьорите Брук Смит и Тед Левин имат вихрен роман по време на снимките, въпреки че във филма те играят маниак и жертва.

Тъй като жертвите на маниака са закръглени момичета, актрисата Брук Смит, за да получи ролята на една от жертвите -Катрин Мартин, качва почти 12 килограма.

По време на срещата между Лектър и сенатор Рут Мартин, лекарят, подигравайки се на полицията и ФБР, нарича измисленото име на маниака "Louis Friend" ("Луис Френд"). Това е анаграма на "iron sulfide" - железен сулфид или минералът "пирит", който се нарича "фалшиво злато". В оригиналната книга обаче "шегата" на Лектър изглежда много по-груба: лекарят споменава името "Били Рубин" ("Били Рубин" или "Уилям Рубин"), въпреки че всъщност билирубинът е човешки жлъчен пигмент, който оцветява човешките изпражнения в характерен цвят.

Актьорите Джон Хърт, Кристофър Лойд, Дъстин Хофман, Патрик Стюарт, Луис Госет, Робърт Дювал, Джак Никълсън и Робърт Де Ниро са разглеждани за ролята на Ханибал Лектър. Джеръми Айрънс, който получава предложение да играе във филма, отказва ролята.

Оригиналното издание на филма е планирано от Orion Pictures за есента на 1990 г., но е отложено до края на януари 1991 г., тъй като Orion Pictures едновременно популяризира друг от известните си филми - "Танцуващият с вълци".

Снимките продължават от 15 ноември 1989 г. до 1 март 1990 г., като основната част от снимките се провеждат в Питсбърг. Разнообразието от архитектурни стилове на Питсбърг създава илюзията, че снимките се провеждат на множество места.

На двадесет и девет Джоди Фостър става втората актриса в историята на САЩ, която печели две награди "Оскар" на толкова млада възраст.

Оригиналният филмов финал е планиран по следния начин: д-р Лектър завършва разговора със Старлинг, затваря телефона и се обръща към д-р Чилтън, който седи обвързан на стол. Лектър вдига ножа и пита Чилтън "Да започнем ли?" След което рамката бавно се запълва с черно.