"Историята на прислужницата" е мрачна дистопия, в която светът загива от екологична катастрофа, а хората губят способност да се възпроизвеждат. Погубени са и правата на жените, човешкото достойнство и свобода. САЩ се превръща в тоталитарна държава, където управляващата класа от мъже в униформи си служи с Библията и с тайната полиция, за да държи жените в подчинение - или като избрани "прислужници", раждащи потомци на елита, или като робини, чийто живот не струва пукната стотинка.

Вижте снимки >>

Романът стана изключително популярен заради умелата му адаптация като сериал на HBO. Писателката Маргарет Атууд обаче едва ли е вярвала, че колкото по-напред отиваме в бъдещето, толкова по-актуална ще става измислената от нея антиутопия.

Историята на написването на книгата започва през 1984 година в Западен Берлин. Студената война скоро ще свърши и двуполюсният свят ще се разпадне, но канадската гражданка Атууд все още няма как да знае това. Знае единствено, покрай редките си пътувания в Източна Германия и Чехословакия, какво е изтръпващото усещане, че някой те наблюдава, записва какво говориш и мислиш, досущ като в света на Оруел. Тя чувства онзи неизказан, но осъзнат страх да се намираш сред невидима опасност във всеки един момент.

"Историята на прислужницата"

Снимка: HBO

Опитвайки да разбере комунистическия терор отвъд Желязната завеса тя хваща най-обикновен лист хартия и започва да нахвърля записки. След време писателката решава да изостави историята за няколко години, защото усеща, че с това, което пише, навлиза в непозната литературна територия. Антиутопията е извън специалността на Атууд. Тя твори в областта на поезията и прозата, публикува разкази и есета, пише детски книги и телевизионни сценарии, както и литературна критика.

Категорична е, че дори историята да се пренапише в жанра на фантастиката, тя не трябва да "издиша" откъм герои и сюжети. Никой по онова време не би взел сериозно книга, в която се описва как САЩ се превръщат във фундаменталистка държава, макар и написана от автор, завършил Харвард и изучавал из основи пуританското движение. Никой не би се трогнал и от показните обесвания на жени в сюжета, макар че Атууд има на какво да се позове: в нейния род прабаба ѝ някога е била линчувана заради вещество. Веднъж, когато пътешества със съпруга и малката си дъщеря, Аттуд попада на репортерска хроника от католическа конференция в Ню Джърси, където представител на секта публично нарича жените "прислужници". Писателката дебело подчертава думата.

Маргарет Атууд

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

35 години по-късно романът, заченат от няколко записки и от нахвърляни идеи, ще завладее малкия екран и ще се превърне в социален феномен.

От Бразилия до Ню Йорк и Лондон, жените ще протестират, облечени със знаковите червени пелерини и бели шапки - "униформите" на прислужниците. Самият сериал на HBO се появи насред грубостите на Доналд Тръмп по адрес на жените, сред скандалите, последвали движението #MeТoo, в разгара на Женските маршове... Спечели 8 награди "Еми", 2 награди "Златен глобус" и донесе заслужена световна слава за Маргарет Атууд.

Днес тя е най-известният писател на Канада. Навсякъде в Торонто я разпознават. Наричат я "пророк" на мрачното бъдеще. Бихме могли да добавим още "феминистка", "националист" или да сложим "еко-активист", но тези етикети са излишни - първо, защото са спорни, и второ, защото са прекалено обобщаващи за богатата личност на Атууд. Тя има бяло лице и сини очи, типично викториански черти, и се възприема като символ на морала, културата и добрите обноски.

Детето на горите

Маргарет Атууд е родена през 1939 година. До 13-годишна възраст няма нито една изкарана цяла учебна година, тъй като семейството ѝ живее в гористи местности около Квебек заради научните изследвания на насекомите, извършвани от баща ѝ. Маргарет иска да стане художник - интерес, който по-късно проявява върху кориците на няколко книги. На 16 години се ориентира към писането и учи английска литература. С цялото си богато творчество Маргарет не цели толкова да дава решения, колкото да поставя въпроси и да провокира читателите да разсъждават върху тях. Днес тя е преподавател по литература в няколко университета и носител на над 50 престижни награди, сред които "Букър" за десетия си роман "Слепият убиец".

В архива ѝ, дарен на библиотеката на Университета в Торонто, са запазени бележки, тетрадки, записки по заснемането на сериала "Историята на прислужницата", както и десетки вестникарски изрезки по теми и проблеми от целия свят. В съчинените светове на Атууд има капка истина от "живия" живот. Те са отговор на най-страшните съмнения на нашето време, обединени от изречението: "Какво би станало, ако...".

Ето защо и тя е сред най-харесваните автори в целия свят.

Двата сезона на сериала може да намерите онлайн в HBO GO.bg