Майката на убития през 1993 година Джеймс Бългър заяви, че е отвратена от номинациите за "Оскар", в които е включен филм за убийците на детето й.

През 1993 г. в Англия Джеймс, който след месец трябва да навърши три годинки, е отвлечен, изтезаван и убит от тогава 10-годишните Робърт Томпсън и Джон Венабъл. Майката на Бългър го губи от поглед за секунди в местен мол и в този момент той е отвлечен от двете момчета. Обезобразеното му тяло е намерено два дена след убийството му на железопътна линия.

"Задържането", номиниран тази година за "Оскар" за "Късометражен филм", пресъздава полицейските разпити на невръстните убийци, използвайки оригиналните показания.

"Не мога да опиша колко съм отвратена и разстроена, че този така наречен филм е създаден, а след това и номиниран за Оскар", написа майката на жертвата - Денис Фъргюс, в Туитър.

"Задържането" е творение на ирландския режисьор Винсънт Ламб. По-рано той се извини, че не е предупредил г-жа Фъргюс за подготвянето на подобна лента. Филмът показва също какво са правили убийците преди и след отвличането на 3-годишното момче.

Преди номинациите за "Оскар" във вторник 90 000 души се включиха в подписка за дисквалифициране на 30-минутния филм.

Вчера обаче президентът на Ирландия Майкъл Хигинс поздрави в Туитър създателите му за "ирландската номинация". Според г-жа Фъргюс Ламб се опитва да направи кариера, гаврейки се с личната й трагедия. Тя отдавна настоява филмът да бъде изтеглен от разпространение и моли зрителите да го бойкотират.

Майката години наред се бори и за удължаване на присъдите на двете момчета, които получиха минималните осем години затвор. Наскоро издаде книгата си "Оставих го да си отиде".

Преди време режисьорът на лентата се извини на семейството на убития Джеймс и увери, че не е искал да причини още болка на близките му:

"Причината този филм да бъде направен беше, за да можем да разберем защо тези 10-годишни момчета са извършили такова ужасяващо престъпление. Моето мнение е, че ако не разберем причината, е възможно подобно нещо отново да се случи."

Ламб добави:

"Филмът не е направен с цел печалба и никой, участвал в направата му, не смята да забогатява от него."