Професионалната биография на Милен Цветков е толкова пъстра, че колкото и да говорим за нея, няма да успеем да я обхванем в един единствен журналистически материал. Затова пък можем да се възползваме от съвременните технологични достижения и с помощта на богатия архив на YouTube да си припомним някои от култовите тв моменти с участието на любимия водещ.

Моментите с Юлиан Вучков

Приятелството на Милен Цветков с Юлиан Вучков продължава много години, като често се клатушка от най-топлата крайност до границите на студена война. В началото на съвместните им телевизионни изяви професорът получаваше ефирно време за коментарна рубрика в рамките на "Здравей България". Благодарение на водещия тогава предаването Милен Цветков и асистиращата му Лора Крумова, минутките съчетаваха острата политическа критика със свеж полъх на сутрешно настроение. Формула, която и до днес остава тайна за повечето ранни формати.

През годините Милен Цветков продължаваше да кани професора за участия и в други телевизионни начинания. Юлиан Вучков получаваше ефир дори в бизнес насочената телевизия ЕBF. Навсякъде разговорите се превръщаха в магнит за рейтинг, преди отново да се върнат в ефира на Нова тв - този път в "Часът на Милен Цветков", където водещият даваше възможност на професора да споделя възгледите си, без да бъде прекъсван с нито един въпрос.

Маймунке мръсна...

Сагата с панагюрския герой Илия Цветанков-Мусата е може би най-гледаната компилация от клипове от предавания на Милен Цветков. Всичко започна с обаждане на ефирния телевон в студиото на Нова телевизия. То бе последвано от нови и нови - първоначално агресивни, а впоследствие с голяма доза хумор. Диалозите родиха култовите "Миуенчо" и "Ах, тиии, маймунке мръсна". Накрая екипът на тв предаването откри местонахождението на мъжа с прозвище Мусата и го покани за участие в "Часът на Милен Цветков". Гостуването му разтърси всички представи за таван на следобедния тв рейтинг, но противно на очакванията за грандиозен сблъсък, на живо Илия Цветанков се оказа много по-мил и в крайна сметка двамата се разделиха по живо, по здраво.

Изгонването на Мис България

Първото и единствено досега студио, от което е била гонена носителка на приза Мис България, е това на Милен Цветков. Той прибегна до драстичната мярка, след като Антония Петрова-Батинкова (бел.ред. - тогава само Петрова) отказа да назове през коя година България е приета в Европейския съюз. Изпитът в "Часът на Милен Цветков" се насочи към това дали миската е интелигентна или не, като след нов отказ да отговори на въпроса за ЕС водещият я изгони с думите: "Тогава може да напуснете студиото. Благодаря"

Тандема с Лудия

Ако се чудите кога за първи път сте чули за Даниел Петканов, можем да ви спестим усилията. Името на Лудия репортер се прочу покрай участието му в "Часът на Милен Цветков", където получи възножност да реализира противоречивия си талант, без да бъде ограничаван по почти никакъв начин. Работата в екипа на двамата прерасна в телевизионно приятелство, което роди стотици майтапи и незабравими спомени за по-широко скроената част от зрителите.

Още култови моменти с Милен Цветков: