Мюзикълът "Jagged Little Pill'', основан на едноименния албум на певицата Аланис Морисет от 1995 г., се сдоби с 15 номинации за театралните награди "Тони", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Процедурата бележи първите стъпки на Бродуей да се възстанови от пораженията на пандемията от новия коронавирус, съкратила драстично театралния сезон.

Три постановки са номинирани за най-добър мюзикъл - "Jagged Little Pill,'' "Moulin Rouge: The Musical'' ("Мулен руж: Мюзикълът") и "Tina _ The Tina Turner Musical" ("Тина_Мюзикълът Тина Търнър"). За най-добра пиеса се състезават "Grand Horizons" ("Величествени хоризонти"), "The Inheritance" ("Наследството"), "Sea Wall/A Life'' (Морска стена/Живот), "Slave Play'' ("Робска игра") и "The Sound Inside" ("Звукът отвътре").

Композиторът Том Кит, номиниран за "Jagged Little Pill", благодари на Морисет и на сътрудниците си.

"Искам също да отдам заслуженото на всички спектакли, които не можаха да бъдат представени на сцена и да кажа, че днес мисля за всички големи артисти, които трябваше да бъдат част от сезон 2019-2020 г. Нямам търпение да видя всичко красиво, което са създали, когато Бродуей отвори отново", каза той в изявление.

По брой номинации след "Jagged Little Pill" е "Мулен Руж: Мюзикълът", адаптация по филма "Мулен Руж" на Бъз Лурман от 2001 г., номиниран в 14 категории.

"Определено не съм си представяла такава година", каза водещият продуцент на "Мулен руж" Кармен Павлович. "В същото време за мен е чест да имам възможността да съм част от този исторически момент, защото мисля, че всички ще помним тази година през следващите десетилетия", добави тя.

С 12 номинации са "Тина - Мюзикълът Тина Търнър" за живота на рок иконата и "Робска игра", най-номинираната пиеса в историята на наградите "Тони".

18 пиеси и мюзикъли участваха в разпределението на номинациите, те бяха подбрани измежду 34 постановки през последния театрален сезон. Обикновено за наградите има номинации в 26 категории, но тази година ще са 25. Отпадна категорията за най-добър възроден мюзикъл, защото нямаше подходящи кандидати. Само един актьор - Арън Твеит от "Мулен руж" е номиниран за най-добра главна мъжка роля в мюзикъл.

За най-добра главна женска роля в мюзикъл са номинирани Адриен Уорън за "Тина_Мюзикълът Тина Търнър", Елизабет Стенли за "Jagged Little Pill'' и Карън Оливо за "Мулен руж".

За най-добра драматична актриса ще се състезават Мари-Луиз Паркър за ролята си в "Звукът отвътре", Лора Лини за изпълнението си в моноспектакъла "My Name Is Lucy Barton'" ("Името ми е Луси Бартън") и Хоакина Калуканго за "Робска игра".

С номинации са и няколко холивудски актьори, сред които Блеър Ъндърууд, Дейвид Алън Гриър, Джейк Джиленхол, Том Хидълстон и Том Стъридж.

Сезонът на Бродуей внезапно приключи на 12 март заради пандемията от новия коронавирус и неотдавна стана ясно, че театрите ще отворят отново едва догодина.

Церемонията за наградите "Тони" ще се излъчва дигитално, но все още не е насрочена дата.