Американската Национална звукозаписна академия промени правилата си за категорията албум на годината на наградите "Грами", за да могат повече продуценти и автори на песни да имат шанс за нея.

Всеки продуцент, автор на песни, звуков инженер или участващ изпълнител в албум ще получава също номинация, дори и създателят на музиката да е съавтор на една песен от целия проект.

Преди тази промяна авторите или продуцентите трябваше да имат участие от 33 % или повече от цялото време, за което продължава албумът, за да имат право на номинация. Това правило беше въведено през 2017 г. Преди това продуцентите, инженерите и участващите изпълнители получаваха номинация за албум на годината дори да са работили само по една песен в него. Авторите на песни нямаха такова право.

Така например, ако "Justice" на Джъстин Бийбър бъде номиниран за албум на годината на наградите "Грами" през 2022 г., повече от 50 души, работили по него също ще получат номинации.

За разлика от него, песните от албума на Били Айлиш "Happier Than Ever" са написани само от нея и брат ѝ Финиъс, който е и продуцент, пише БТА.

Тази разлика поражда въпроса дали гласуващите биха предпочели албум, създаден от голям екип, или от малък.