От улиците в Токио до най-високите нива на правителството, Япония се радва на наградата "Оскар", присъдена на "Карай колата ми" за най-добър международен филм.

Надеждите са, че това ще увеличи и популярността на Харуки Мураками, постоянен кандидат за Нобелова награда и автор на историята, на която се основава продукцията.

Тричасовата драма разказва историята на овдовял театрален актьор, който се бори с миналото си. Лентата е дело на режисьора Рюсуке Хамагучи и е по кратък разказ на Мураками, световноизвестен автор на бестселъри, чието име всяка година повече от десетилетие се появява сред потенциалните кандидати за Нобеловата награда за литература.

"Карай колата ми", който спечели и други отличия, включително и това за най-добър сценарий на кинофестивала в Кан, стана втората японска продукция, отличена с престижната статуетка на Академията в категорията за най-добър международен филм. През 2009 г. призът взе "Отпътуване".

"Карай колата ми" е първата японска лента, номинирана за награда "Оскар" за най-добър филм. Отличието обаче беше присъдено на "CODA: Дете на глухи родители".

Рюсуке Хамагучи - режисьорът на "Карай колата ми"

Снимка: Getty Images

"Голямо препятствие е за една японска продукция да спечели в категорията за най-добър филм, но се надявам да бъдат признати повече японски филми в бъдеще", заяви Азуса Шимидзу от централната част на Токио. Въпреки това тя сподели, че е щастлива.

Други обаче бяха по-възторжени. "Като се има предвид, че в устоите на наградите "Оскар" са американски филми, наистина съм щастлив, че една японска продукция успя да спечели тази престижна награда", каза 60-годишният Осаму Канеко.

Снимка: Getty Images

Обикновено спокоен главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза на редовната пресконференция, че победата е "много вълнуваща новина", предава БТА. Премиерът на Япония Фумио Кишида в разпространено изявление заяви, че част от чара на филма несъмнено са кадри от неговия избирателен район в Хирошима. "Бих искал да използвам това като възможност за укрепване на подкрепата за културни и художествени дейности, които... разпространяват японската култура по света", добави той.

Други японци пък изразиха надежда, че отличието ще бъде от полза и на Мураками.

"Харуки Мураками е писател, който показа Япония на света и много пъти е споменаван като кандидат за Нобел, но без да печели", каза Хироши Хатори (65 г.). "Смятам, че ще бъде наистина добре, ако този филм помогне неговото име и творби да стигнат още по-далеч".