Наградите "Оскар" се връщат към нормалността по отношение на критериите за допустимост на кандидатите.

След две години на промени за адаптиране към условията на пандемията, Академията за кинематографично изкуство и наука обяви, че кандидатите за "Оскар" отново трябва да показват филмите си в киносалоните.

Продукциите, които се класират за надпреварата, могат да се представят премиерно в киносалоните и на стрийминг платформа, но показването в кината трябва да бъде в минимум седем последователни прожекции в рамките на седмица, поне веднъж дневно в една от шестте одобрени зони в САЩ - Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Маями, Атланта и Сан Франциско.

Правилата и промените за 95-ите награди на академията през 2023 г. бяха одобрени от борда на организацията на последното му заседание, на което членовете решиха, че критериите за допустимост ще се върнат в рамките на стандартна календарна година. Друго решение е, че всеки от филмите може да предлага не повече от три песни за категорията най-добра оригинална песен.

Има промени и в регламента за рекламните кампании на кандидатите за призовете. Едно от тях забранява раздаването на промоционални материали и на каквито и да било ценни предмети на членовете на академията по време на прожекциите и по всяко друго време след номинациите, докато гласуването не приключи, като "прожекциите не бива да включват приеми, развлекателни дейности, безплатни храни и напитки".

Снимка: iStock by Getty Images

Членовете на академията трябва да вземат решения за наградите въз основа "единствено на артистичните и технически качества на филмите и постиженията", предава БТА. Сред последиците при нарушение на тези правила са дисквалифициране и евентуално замразяване или прекратяване на членството в академията.

Церемонията за 95-ите награди "Оскар" ще бъде в Лос Анджелис на 12 март 2023 г.

Снимка: АР/БТА