"Живейте си живота, завършете си училището, имайте си гаджета, но не правете деца толкова рано. На 15 години не е добре да правиш секс, рано ти е още да водиш този живот. На 15 може да влюбиш, имай си гадже, имай си любов, но не си за това още. Трябва да се развиеш първо."

Съветът към ромските момичета идва от певицата Роксана, която гостува в новото online шоу на Dir.bg "Матине с Рени и Вяра" на 10 юни - Международният ден на ромската жена. Пред водещите Роксана разказа личната си история за ранното раждане на 16 години и трудностите, през които минава едно момиче, подранило с майчинството. Днес певицата е горд родител на двама сина - на 18 и на 3 години. Често се шегува, че "Единият ми е на бира, другият - на мляко". Извън това обаче тя разкрива, че с втория си син се е чувствала много по-уверена и ранното майчинство е било труден период.

"Бебето плаче, а аз не знаех защо плаче. Имаше период, в който буквално не знаех какво да го правя това дете. Сега приличаме на брат и сестра. Родих втория си син на 32 години, когато вече съм зрял човек и е много по-различно".

Роксана призова малките момичета да не следват примера й, противно на традициите в част от ромската общност. И се обяви против традиционното купуване на булки, което все още се случва.

"Циганското момиче - не обичам "ромка"- е закърмено с това. В днешно време нещата се променят и тези момичета искат да учат и да се развиват, което може само да ни радва. Но още има места, на които дали ще се омъжиш малка не е нещо шокиращо. Това са един друг тип цигани, които се купуват и продават. При тях тази традиция, колкото и да е жалко, все още я има. И семействата решават бъдещето на момиче на 7-8 години - "това момиче си е за нас, ще си я вземем за нас, гледайте ни я", разказва Роксана.

"Против съм тези неща - майка ми и баща ми са ме създали човек с равни права с всички хора, аз не съм чувал с картофи", допълва тя.

Какво е нужно на едно ромско момиче, за да вземе правилното решение за развитието на живота си, защо я наричат Людмила Живкова и говори ли й често шестото-седмо чувство, приписвано на ромските жени?

Гледайте "Матине" с Рени и Вяра - всяка сряда от 08:00 часа в Dir.bg и Urbn.dir.bg