Организаторите на годишните музикални награди "Грами" обявиха, че затягат правилата за конфликт на интереси след обвиненията за нередности при номинациите, съобщи Ройтерс.

Следващата церемония за обявяване на наградите ще бъде през януари 2021 г., както е планирано, въпреки че пандемията от новия коронавирус наложи промени в графиците на много културни събития.

Според новите правила, обявени от американската Национална звукозаписна академия, членовете на комисиите, които номинират артисти за "Грами", трябва да декларират предварително дали имат финансови, семейни или други обвързаности с номинираните. Ако не го сторят доброволно, ще бъдат изключвани от комисиите в бъдеще.

Обвиненията за нередности в процеса на номиниране за престижните музикални награди отправи през януари бившата изпълнителна директорка на академията Дебора Дуган. От академията отговориха, че твърденията й за лансиране на определени артисти от страна на членовете на комисиите са "категорично фалшиви, подвеждащи и неверни". По-късно Дуган бе уволнена.

Новите правила ще бъдат публикувани на сайта на академията.

Организаторите обсъждат три варианта за провеждане на следващата церемония на 31 януари 2021 г., каза пред "Варайъти" и.д. президентът на академията Харви Мейсън младши.

"Единият вариант е традиционното шоу с пълна зала, другият е с намалена публика и третият е изобщо без публика и обсъждаме идеи как и къде да се проведе церемонията", каза той и увери, че за отлагане или отмяна на церемонията изобщо не се мисли.