Плодовете и зеленчуците облекчават симптомите на менопаузата
Високото съдържание на фибри може да промени метаболизма на естрогена и да намали неговите колебания
Ирански учени установиха, че консумирането на повече плодове и зеленчуци облекчава симптомите на менопаузата.
Изследването е обхванало хранителните навици на 400 жени, преминали през менопауза. Учените са проследили също честотата, с която те изпитвали симптоми, като горещи вълни, промяна в настроението, нощно изпотяване, безсъние, проблеми с уринирането, ставни и мускулни болки.
Откроили се три модела на хранене - с повече плодове и зеленчуци, с много мазнини и сладкиши и с по-разнообразни ястия.
Според научния ръководител на изследването - проф. Сотудех от Техеранския медицински университет - менопаузата засяга повече общото физическо здраве и умствено равновесие на жените, в чието меню преобладават сладките и мазни храни. При консумиращите повече пресни плодове и зеленчуци симптомите се проявяват много по-слабо.
Мазните храни и сладкишите съдържат много нездравословни мазнини и трансмазнини и малко фибри. Затова те повишават възпалителните биомаркери и теглото, които са тясно свързани с менопаузата. В умерено количество обаче сладките храни и мазнините могат да са полезни, отбелязва ученият.
Затлъстяването, заседналият начин на живот, употребата на алкохол и пушенето повишават риска от възникване на симптоми на менопаузата и честота им.
Плодовете и зеленчуците съдържат малко мазнини. Те са добър източник на микронутриенти и антиоксиданти. Затова спомагат за поддържането на здравословно тегло и потискат възпалителните процеси. Високото съдържание на фибри може да промени метаболизма на естрогена и да намали неговите колебания. Това понижава и риска от типичните за менопаузата симптоми, каза Сотудех.
В изследването са участвали жени предимно с наднормено тегло или затлъстяване, на възраст около 55 години и преминали през менопауза преди около 7-9 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.