Древен Ирак е сцена на някои от най-великите истории в Библията - Ноевият ковчег, родното място на Авраам, Вавилонската кула. Любопитните по темата, ще могат да сверят знанията си с документалния филм в две части "Изгубените градове от Библията" по Viasat History, който дебютира на 25 септември, в 22 часа. Според авторите разказът дава рядък достъп до непознати моменти чрез археолози-пионери, които изследват изчезналите градове на страната и разкриват света на Стария завет.

Снимка: Viasat History

Екипите реконструират Ниневия и Вавилон - описани в Библията като градовете на греха. Редки кадри от въздуха разкриват величието на Урук в южен Ирак.

 

В първи епизод се разказва как преди 6000 години шумерите, изграждат първите селища в света, в южен Ирак - метрополисите Урук и Ур. Първите изследователи от Запада, които проучват тези градове, са вдъхновени от историите в Библията, но какъв всъщност е бил света от Битие? Нови открития показват изключителните постижения на шумерската цивилизация и как нейното наследство е повлияло на авторите на Библията.

Снимка: Viasat History

В древния град Гирсу археолози са открили най-стария мост, разкриван някога, както и обект с мистериозни руини, които могат да променят начина, по който гледаме на цивилизацията. Защо южен Ирак играе ключова роля в Стария Завет и дали упадъкът на шумерите ще повлияе на една от най-древните истории, разказвани някога - тази за Ной и големия потоп.

Снимка: Viasat History

Втората част на този завладяващ документален филм изследва градовете Ниневия и Вавилон. Двете супер-сили на древния свят са "градовете на греха" за авторите на Библията. Защо имат толкова лоша репутация в Стария Завет? Какви са били в действителност? Открития в Ниневия, в днешен Мосул, са основата за историята за Йоан и кита. Тук археолозите реконструират внушителните порти на града и събират изпогубени чудеса.

Снимка: Viasat History

Във Вавилон следваме специалисти, които възстановяват вратата на Ищар, изградена от Навуходоносор II, един от прословутите тирани на Стария завет. Съперничеството между Ниневия и Вавилон предопределят съдбата на древния свят. Възможно ли е завоеванията им да са причината за ужасното мнение за тях в Библията?