Известният режисьор Роман Полански се е обърнал към съда, за да му бъде върнато членството в американската киноакадемия, от която беше изключен преди около една година.

Адвокатите на 85-годишния кинодеец са се обърнали към Върховния съд в Лос Анджелис с иск Американската академия за кинематографично изкуство и наука отново да приеме в състава си Полански като пълноправен член.

Агенцията припомня, че Полански беше изключен от престижната организация през месец май миналата година, заедно с комика Бил Козби за сексуални престъпления. Това стана само няколко месеца, след като от киноакадемията беше изключен заради сексуални посегателства продуцентът Харви Уайнстийн.

Полански пристъпи към обжалване решението на киноакадемията през месец януари, но то беше отхвърлено.

В сегашните претенции на режисьора се изтъква, че Полански не е бил уведомен за изключването си по установения ред. А адвокатите му не са могли да присъстват лично на отхвърлянето на обжалването на режисьора от страна киноакадемията.

Киноакадемията отговори от своя страна, че "процедурите за изключването на Полански са били спазени и тя стои твърдо за своето решение".

В новите претенции на адвокатите на Полански се цитират и калифорнийските закони, като според тях изключването му ги е нарушило, пишат от БТА. Местното законодателство задължава управителните тела да не изключват членове на своите организации, без преди това да са ги изслушали.

Полански се призна за виновен в сексуално посегателство над 13-годишно момиче през 70-те години на миналия век. Когато разбра, че въпреки споразумението с прокуратурата, ще бъде осъден за по-тежко престъпление - изнасилване, избяга във Франция.

Американската киноакадемия изключи Роман Полански заедно с Бил Козби на 3 май, след като прие нов кодекс за поведение в отговор на скандала с продуцента Харви Уайнстийн