23 години по-късно "Боен клуб" - култовата лента на Дейвид Финчър, най-накрая е достъпен в интернет в Китай. Лошата новина е, че краят му е променен. Комунистическият режим в страната разрешава разпространението само на няколко чуждестранни филми всяка година и цензорите не се колебаят да премахват сцените, считани за смущаващи.

Този път продукцията с Брад Пит и Едуард Нортън "плаща цената" да бъде обект на цензурата - над две десетилетия след излизането си на екран през 1999 г.

Киноманите са забелязали, че версията на "Боен клуб", пусната от платформата Tencent Video, донякъде променя анархисткото и антикапиталистическо послание на творбата.

В оригинала разказвачът, изигран от Едуард Нортън, убива въображаемото си алтер его (Брад Пит), след което става свидетел на експлозията на сгради - мечтаното от героя разрушаване на съвременния свят е в ход.

Версията, разпространена в Китай, завършва със своеобразен "happy end". Последната сцена е заменена с финални надписи на черен екран, от които става ясно, че главният герой помага на полицията да предотврати собствения му план за взривяването на небостъргачите и отива в психиатрична клиника за лечение.

Изрязаният финал предизвика изумлението на много ценители, които очевидно са гледали оригиналната версия на пиратски копия.

"Скандално е", коментира киноман на сайта на Tencent Video.

"Вече не се задоволяват с цензурирането на кадри, променят напълно сценария", гласи коментарът на огорчен потребител на социалната мрежа Weibo.

От платформата Tencent Video не са коментирали информацията, предава БТА. Остава неясно дали промените са наложени от властите или са резултат от решение на продуцентите на филма.

Холивудските студиа понякога се задължават да махнат определени сцени от някои заглавия с надеждата да получат разрешение за китайския пазар.

Така например през 2019 г. няколко сцени от "Бохемска рапсодия", отнасящи се до сексуалността на вокала на "Queen" Фреди Меркюри, бяха изрязани от версията, излъчена в Китай.